Werkbezoek rond beeldende kunsten aan Charkov & Kiev (Oekraïne)

17-22 sep 2019
Werkbezoek
Werkbezoek rond beeldende kunsten aan Charkov & Kiev (Oekraïne)

Izolyatsia (c) Dima Sergeev

Kunstenpunt organiseerde in september 2019 een werkbezoek aan Oekraïne voor kunstenaars, curatoren en professionals in de hedendaagse beeldende kunsten in Vlaanderen. Dit werkbezoek geeft hen de kans om kennis te maken met de hedendaagse beeldende kunstscène in de twee grootste steden van het land.

Lees hier het verslag van Maaike Leyn over de Young Art Biennale en van Alicja Melzacka over de Oekraïense kunstscene.

Het programma bestaat uit bezoeken aan kunstorganisaties, kunstenaarsinitiatieven, kunstenaarsateliers, musea en galeries, ontmoetingen met kunstenaars en curatoren en deelname aan de openingsweek van Biennale for Young Art 2019.

Na een open oproep werden twee kunstenprofessionalsgeselecteerd om deel te nemen aan het werkbezoek:

Maaike Leyn is kunstenaar en taalkundige gespecialiseerd in Slavistiek. Zowel haar artistieke als linguïstische praktijk zijn nauw verbonden met Oekraïne en Rusland, van tentoonstellingen tot residenties en samenwerkingen met andere kunstenaars. Ze was artist-in-residence in Shargorod (2006), had een solo-expositie in Galleria na Institutskoj in Kiev (2010), en nam deel aan een tentoonstelling in Yermilov Centre in Charkov (2015). Als curator maakte ze projecten voor Europalia Rusland, Vooruit in Gent, en de biënnale van Moskou. Haar werk bestaat voornamelijk uit ruwe tekeningen van houtskool of pastelpigmenten waarin ze verwijst naar herinnering, verandering en vergankelijkheid.

Alicja Melzacka is afgestudeerd in Curatorial Studies aan het KASK (2018) met een achtergrond in de kunstgeschiedenis, erfgoedstudies en toegepaste linguïstiek. Als onafhankelijk onderzoeker, curator en schrijfster heeft ze reeds gewerkt met CIAP Kunstverein, KRIEG, Netwerk Aalst en Academies Beeldende Kunsten Maastricht. Alicja is ook een van de oprichters van Nowhere Collective. Haar onderzoek richt zich op het raakvlak van taal en beeldende kunsten: hoe betekenissen kunnen veranderen en ze onze opvattingen over het verleden en benaderingen van het heden vormgeven. Daarbij is ze gefascineerd door objecten, afbeeldingen en taalkundige kwesties die de spanning tussen ethiek en esthetiek blootleggen.

Programma

Het programma zal worden samengesteld door Kateryna Filyuk, Chief Curator bij IZOLYATSIA, en Mariia Volchonok, Education Programme Coordinator voor de Biennale for Young Art 2019.

Dit werkbezoek is een samenwerking met IZOLYATSIA – Platform for Cultural Initiatives in Kiev (Kyiv), de Biennale for Young Art 2019 in Charkov (Kharkiv) en BLOCKFREI in Wenen.

Meer informatie

Verdere vragen over dit werkbezoek? Contacteer Lissa Kinnaer.

Waarom doen we dit?

Door werkbezoeken in het buitenland te organiseren, biedt Kunstenpunt kunstenaars en kunstprofessionals de mogelijkheid hun internationale netwerk uit te breiden en kennis te delen met peers over de hele wereld. De laatste jaren heeft Kunstenpunt ingezet op kennisdeling en uitwisseling met partners in en uit Zuidoost-Europa, waaronder de Balkan, Oost-Europese landen en buurlanden van de EU zoals Oekraïne, Turkije, Georgië en Armenië. Hiermee willen we culturele verkenning, uitwisseling en samenwerking met partners in Europese buurlanden bevorderen en ondersteunen. Dit werkbezoek sluit aan bij ons bredere onderzoekstraject rond Zuidoost-Europa.