Re/set: nieuwe artistieke mengvormen van verschillende media en formats

Bodies Of Knowledge - Sara Vanhee

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. Hoe voeden we onze culturele honger in lockdown met offline initiatieven? Wat zijn de nieuwe mengvormen van verschillende media en formats? Kunnen deze mengvormen tot nieuwe participatievormen leiden en ook post-corona de interactie met het publiek versterken?

Naar actievere vormen van kunstbeleving

We luisteren naar mixtapes tijdens onze lange wandelingen, we kijken naar concerten en voorstellingen via onze laptop en telefoon. Onze culturele honger stillen we vandaag vooral digitaal.

Maar stilaan voel je ook digitale moeheid bij het publiek. Na maanden lockdown zoeken mensen vandaag bewust naar actievere vormen van kunstbeleving. In kunstgalerijen en musea kun je terecht voor de nodige portie beeldende kunst. Maar voor de live voorstellingen (podium en muziek) is het nog even wachten. De huidige situatie zet kunstenaars en cultuurorganisaties aan om hybride interactieve artistieke formats uit te werken op maat van wat vandaag kan en mag. 

Diede Roosens en Max Pairon experimenteerden tijdens de eerste lockdown al met een fiets en zijspan als facilitator van een ontmoeting tussen twee onbekenden, een experiment dat ze vanaf de lente hervatten.

Theater Antigone – Kunstendag voor Kinderen

Bij Theater Antigone konden de allerkleinsten tijdens de herfstvakantie een DIY knutselpakket ophalen dat hen elke dag een andere artistieke uitdaging gaf. Op het einde van de week werden alle knutselwerken verzameld om er de gedroomde stad voor cavia’s mee samen te stellen. Via kleine cameraatjes kon je het doen en laten van het kleine gespuis meevolgen via de livestream. 


Mengvormen van verschillende media en formats

Om de actieve cultuurbeleving en de artistieke ontmoeting te kunnen faciliteren, ontstaan vandaag vooral mengvormen van verschillende media en artistieke formats. Dagelijkse activiteiten zoals koken en wandelen worden omgevormd tot een digitale groepsactiviteit of een performance.

Online kookworkshop met Sofie Dumont – Voo?uit

Tijdens het Beyond the Black Box Festival kan je samen met Sien Van Maele experimenteren met spirulina tijdens de Kookworkshop ter voorbereiding van het einde van de wereld. Het festival zelf sluit af met een interactieve cocktailworkshop. Op zondag 7 februari kan je tijdens het NO TIME TO WASTE programma van Voo?uit een online kookworkshop volgen met Sofie Dumont over duurzame voeding anno 2021. 

Het collectief Nein en CAMPO dagen je uit om op 21 februari een handleiding te maken voor een performance bij je thuis. Het festival heet Do it at home festival en nodigde voor de gelegenheid artiesten Jan Martens, Cherish Menzo en Ria Pacquée uit. VI.BE organiseert in februari de Week van de Belgische muziek met een massale “Ode aan de Belgische muziek’: een eigen versie van een Belgisch nummer door jou live gebracht op je stoep, je raam of je voortuin.

Liever volledig offline?

Vanaf het Verzetsplein in Anderlecht vertrekken elke donderdag en zaterdag in februari de Bodies Of Knowledge de stad in. Met dit initiatief van Sarah Vanhee maak je te voet een wandeling met iemand naar wie je kan luisteren, en van wie je kunt leren. 

In de zoektocht naar verbinding via artistieke creatie worden oude vormen heruitgevonden maar ook nieuwe vormen ontwikkeld. De verschillende digitale en live-elementen vullen elkaar aan om mensen toe te laten actief te kunnen deelnemen aan kunst en cultuur. Kan dit aanleiding geven tot nieuwe participatievormen en ook post-corona de interactie met het publiek versterken?