Minister Jambon maakt Beleidsnota Cultuur 2019-2024 bekend

Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon heeft de Beleidsnota Cultuur 2019-2024 en de bijhorende begrotingstoelichting voor 2020 bekendgemaakt.

Naast impulsen (voor o.m. Cultureel Erfgoed, het VAF en Literatuur Vlaanderen, Kunsthuis, Z33, Bokrijk/Crafts en Alden Biesen) komen er besparingen, waaronder 6% (voor organisaties met werkingsmiddelen) en 3% (voor de kunstinstellingen), bovenop een daling van 8,47 miljoen naar 3,39 miljoen in de projectenpot. Ook wordt een groot deel van de werkingsmiddelen niet geïndexeerd. 

Verandering voor de projecten

Na het doorvoeren van de besparingen kunnen de projectsubsidies “in een nieuw perspectief herbekeken worden”, valt in de begrotingstoelichting ook te lezen. Hoe de projecten zouden veranderen, staat niet vast. In de onlangs verschenen Landschapstekening Kunsten stipten we de projectsubsidies aan als motor voor artistieke innovatie. Projecten ondersteunen niet enkel jonge makers, maar worden ook steeds belangrijker voor oudere of mid-career artiesten. Lees meer over de projectsubsidies in het onderdeel ‘Koopkrachtdaling via subsidies’ op pagina 170 in de Landschapstekening. 

Donderdag 14 november geeft Minister Jambon verdere toelichting in de commissie Cultuur. 

Lees de beleidsnota en toelichting