Kunstenpunt ondersteunt internationale uitwisseling over participatieve projecten en kunsten voor een jong publiek

Kunstenpunt organiseert regelmatig bezoekersprogramma’s voor een groep internationale gasten: we nodigen buitenlandse kunstenaars, programmatoren, curatoren, beleidsmedewerkers … uit om een bezoek te brengen aan één of meerdere kunstenaars, organisaties of evenementen in Vlaanderen en/of Brussel. Het doel van zo’n bezoekersprogramma is verdiepende kennisdeling en het opbouwen van duurzame internationale relaties.
 
We wilden graag ook kunstenaars en andere organisaties de kans geven om zelf zo’n bezoekersprogramma op te zetten. Daarom lanceerden we in maart 2023 een open call voor voorstellen om met financiële steun van Kunstenpunt een eigen bezoekersprogramma op poten te zetten.

We kozen uiteindelijk voor deze voorstellen:

Zinneke & MetX met het project #The Street Is Our Stage

Deze zomer nodigen MetX en Zinneke een tiental binnen- en buitenlandse organisaties uit voor een internationaal uitwisselingsplatform. Op het menu: co-creatielabs tijdens de Brussels2030 Summer Assembly en stadswandelingen.

De twee organisaties werken al jaren aan parades, festivals en interventies in de stedelijke openbare ruimte. Met de steun van Kunstenpunt nodigen ze like-minded organisaties uit om mee na te denken over de politieke, sociale en culturele relevantie van grootschalige participatieve initiatieven. Het project vindt plaats op 30 juni en 1 juli in Brussel. Meer info hier.

BRUiTAL – Zinneke (c) Adil Fares

KROKUS / HET LAB

HET LAB is residentiële werkplek voor jong publiek (georganiseerd door CCHA/cultuurcentrum Hasselt). HET LAB wil een internationaal bezoekersprogramma organiseren voor hun residenten van 20 tot 22 oktober in Hasselt.

Met de bezoekersdag willen ze residenten in dialoog brengen met internationale professionele bezoekers buiten de festival- en presentatiecontext. De makers spelen dus geen live voorstelling, ze kunnen wel hun visie en werk digitaal en mondeling voorstellen. Daarna gaan ze met de bezoekers en HET LAB in gesprek rond drie thema’s: internationale residenties en artistieke uitwisseling, internationaal presenteren en contextuele netwerking. Bovendien zal de organisatie zelf ook een internationale reflectie aangaan over residentiewerking voor jong publiek. Meer info hier.

HET LAB CC Hasselt (c) Jassy Earl

Twee (niet-geselecteerde) projecten zullen we opnemen in onze reguliere (eigen) bezoekersprogramma, met name het project Art Anderlecht van NICC & Komplot en een bezoekersprogramma van HIROS & Bâtard Festival.