Afscheid van Sophie Lauwers, directrice-generaal van Bozar

Sophie Lauwers (c) Bozar / Jef Jacobs

Met het heengaan van Sophie Lauwers, directrice-generaal van Bozar, verliest de kunstensector een moedige en integere vrouw die kunstenaars met veel liefde ondersteunde. Steeds kwam ze op voor de plaats van kunst in onze samenleving, zowel in kleinere plekken als in een van de grootste kunsthuizen van het land.
Onze gedachten gaan naar haar man, kinderen, familie, collega’s en vrienden.

Sophie Lauwers was gepassioneerd door schoonheid. Schoonheid in de kunsten, maar ook in het leven van alledag, in haar werk- en leefomgeving.

Daarnaast was er die tomeloze nieuwsgierigheid naar het onbekende; naar nieuwe kunstenaars, nieuw werk van kunstenaars en het werk van kunstenaars dat we denken te kennen. Ze deed dat vanuit een grote kennis en een vertrouwen in dat proces van ontdekken, steeds in nauwe dialoog met de kunstenaars, collega’s en partners. Met een groot geloof in kunst die verbeeldt.

Haar keuzes waren daarom verrassend: zowel de thema’s die ze invulde als de kunstenaars die ze uitnodigde of samenbracht, telkens met aandacht voor zowel Belgische en internationale artiesten van diverse generaties. Ze had een gevoel voor de tijdsgeest en haar tentoonstellingen leken er subtiel in te resoneren, zonder te expliciteren. Zoals bijvoorbeeld Keith Haring met zijn energieke ‘publieke kunst’, The Magician & the Surgeon van Ana Torfs, de intieme werken van Jacqueline Mesmaeker, Roger Raveel  of David Hockney, of de tuinkamer van Anne Daems … En dat allemaal tijdens een pandemie die het samenzijn op de proef stelde.

Met deze enorme bagage en gaves nam Sophie Lauwers het roer over in Bozar. Een huis dat haar gevormd heeft zoals ze het vertelde, maar dat zij tijdens de voorbije decennia vooral op haar manier mee heeft vormgegeven. Na een leven werken vanuit dienstbaarheid kwam de erkenning en het vertrouwen dat Sophie Lauwers het huis kon veranderen; meer op mensenmaat en met een openheid voor wat een groot huis in een veranderende samenleving kan betekenen.

Haar plotse heengaan is een immens verlies. Toch is er vandaag geen andere weg mogelijk om samen te bewandelen voor Bozar en voor het hele kunstenveld: liefdevol, zorgzaam en geëngageerd zoals zij dat deed.

Je leest: Afscheid van Sophie Lauwers, directrice-generaal van Bozar