Gezocht: ideeën voor een zorgzame manier van werken in de kunsten

Oproep
Kunstenpunt

Welke ideeën heb jij voor open, inclusieve, zorgzame en solidaire manieren van werken in het kunstenveld?
Corona maakt zichtbaar wat we al langer wisten: we werken in een systeem van steeds meer, sneller en beter. Dit laat weinig kansen voor ontwikkeling van talent, zorg voor elkaar en tijd voor publiek. Hoe creëren we terug meer tijd en ruimte om te maken, te experimenteren, te falen, en ons publiek te ontmoeten? Hoe doen we dat transparant, fair, solidair en met zorg voor elkaar?
Met deze oproep wil Kunstenpunt de ideeën (bijvoorbeeld nieuwe werk- en organisatievormen, samenwerkingsverbanden of tools) die hierover broeien verder helpen ontwikkelen en verspreiden.

Welke ideeën heb JIJ om de condities waarin we werken te veranderen voor het systeem van morgen? En wat heb je daarvoor nodig?

Hoe?

Dien hier een kort idee in voor “A Fair New Idea” rond een zorgzaam kunstenlandschap. Dat kan in tekst (max 1 A4) of video (max 10 min). Doe dit ten laatste op 15 januari 2021 (18.00 CET).

Op 20 januari kiest de jury uit alle inzendingen maximum zeven ideeën die verder uitgewerkt kunnen worden. Daarvoor krijgen ze elk een bedrag van €400 en 2 uur ondersteuning van een Kunstenpuntmedewerker. De bedoeling is om samen een stappenplan en een budget uit te werken. Deze zeven uitgebreide voorstellen worden ingediend op 15 februari 2021 (18.00 CET). Ook dit kan in tekst en/of beeld.   

Op 17 februari selecteert de jury één idee. Dat idee krijgt €12.000 en 8 uur ondersteuning van een Kunstenpuntmedewerker, verdeeld over de looptijd van het traject. Afhankelijk van wat je nodig hebt, bestaat die ondersteuning uit financieel beheer, een klankbord voor het stappenplan en/of het aanreiken van interessante contacten.

Het traject start ten laatste in juni 2021. Kunstenpunt biedt ondersteuning gedurende maximum een jaar.

Dien een idee in

De jury

De jury voor deze oproep bestaat uit:

  • Helga Baert (wpZimmer)
  • Dries Douibi (KunstenfestivaldesArts)
  • Philippine Hoegen (SOTA, SOS Relief)
  • Tine Holvoet (Verso)
  • Maryam Kamal Hedayat (Argos)
  • Kobe Van Cauwenberghe (ZWERM/COHORT)

Vragen?

Op zoek naar inspiratie en achtergrondinformatie?

Bekijk dan zeker deze bronnen: