Gezocht: deelnemers focusgroep duurzame loopbanen in de beeldende kunstensector

Oproep
NICC, Kunstenpunt

Wat betekent fysiek en mentaal welzijn in een omgeving met veel druk (tijdsdruk, prestatiedruk, financiële druk, levensonderhoud, duurzaamheid nastreven,…). Hoe ga je om met stress, burn-out, ziekte, en hoe zorg je voor balans in jouw leven zodat je je artistieke praktijk kan blijven ontwikkelen?

NICC en Kunstenpunt willen zich buigen over duurzame loopbanen in de beeldende kunstensector. In onze voorbereidende gesprekken hebben we vastgesteld dat welzijn en zorg essentiële, maar vaak onderbelichte, elementen zijn in de duurzame ontwikkeling van carrières in de kunstwereld. 

We geloven dat door samen te komen en ervaringen te delen, we een platform kunnen creëren voor open dialoog en ondersteuning. Daarom nodigen we je uit om deel te nemen aan de volgende twee momenten:

1. Focusgroep

  • Datum en tijd: Woensdag 20 maart, 10:00 tot 13:00
  • Locatie: Kunstenpunt / NICC, Ravensteingalerij 38, 1000 Brussel
  • Taal: Engels en Nederlands

We starten met een kleine focusgroep van 10 deelnemers die de plenaire sessie van 2 mei zal voorbereiden, door begrippen als ‘zorg’ en ‘welzijn’ in een loopbaan beeldende kunst te exploreren. De focusgroep zal ook mogelijke formats voor het traject oplijsten, zoals bijvoorbeeld workshops, presentaties, panelgesprekken.

Kunstenaars die zich engageren om bij te dragen aan de focusgroep krijgen een vergoeding van 150€ voor 3 uren (zonder BTW).

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan het focusgesprek op 20 maart? Meld je aan via dit formulier voor vrijdag 8 maart.

Meld je aan via dit formulier

Er zal een selectie van 10 deelnemers plaatsvinden. Op dinsdag 12 maart communiceren we wie de 10 deelnemers zullen zijn.

2. Plenaire sessie

  • Datum en tijd: Donderdag 2 mei, 10:00 tot 13:00
  • Locatie: te bevestigen

De plenaire sessie heeft als doel om een gesprek met een grotere groep te voeren en een steungroep op te richten waarin initiatieven rond welzijn en zorg met elkaar kunnen worden uitgewisseld en versterkt. NICC heeft de bedoeling om de groep van geëngageerde kunstenaars die uit dit traject ontstaat op langere termijn te ondersteunen. 

Het materiaal van deze sessie wordt door Kunstenpunt voor de Landschapstekening gebruikt. De Landschapstekening is een uitgebreide analyse van de trends en ontwikkelingen in het kustenlandschap in Vlaanderen en biedt een basis voor strategische overwegingen die de nieuwe Minister van Cultuur kan maken in zijn/haar/hun Strategische Visienota.

De plenaire sessie is open voor iedereen en verloopt zonder vergoeding. Noteer alvast de datum. Inschrijven zal binnenkort mogelijk zijn.

Vragen?

Neem contact op met Anyuta W. Snauwaert (NICC) of Lissa Kinnaer (Kunstenpunt).