Ben je professioneel werkzaam in de kunsten als maker, uitvoerder of in een andere job? Deze ondersteunende organisaties binnen de kunsten zijn er voor jou:
Wil je je oriënteren in het veld, zoek je advies over hoe het veld werkt, wil je internationaal aan de slag maar weet je niet waar begonnen? Is het Kunstendecreet nog onduidelijk voor jou? Wil je contact met andere mensen die werken in de kunsten? Dan is Kunstenpunt er voor jou!
We hebben een schat aan informatie. Op ons online advies link vind je tips om een artistieke praktijk uit te bouwen, of om je organisatie te laten aansluiten bij de regels van de kunst. Je kunt met je vragen terecht bij advies@kunsten.be of bij onze virtuele Morning Coffees en Night Caps.
We hebben een databank met een overzicht van de kunsten in Vlaanderen en Brussel.
We doen constant aan onderzoek naar het kunstenveld, zetten trajecten uit voor ontwikkeling en vernieuwing, we brengen mensen in contact, zorgen voor kennisuitwisseling en doen aan internationale promotie van de kunsten in Vlaanderen. Onze missie en visie vind je hier.
Heb je een vraag over zakelijke, juridische of financiële thema’s? Detailvragen over je begroting, over hoe je mensen betaalt, over het oprichten van een vzw of andere rechtspersoon? Wil je coaching bij je ondernemingsplan?
Dan is Cultuurloket er voor jou! Zij zijn een kenniscentrum en leernetwerk voor de brede culturele sector. En ondersteunen je op vlak van duurzaam cultureel ondernemerschap en professionalisering.
Je kan een afspraak maken met Cultuurloket door dit contactformulier in te vullen.
VI.BE is het steunpunt voor artiest en muzieksector — van beginner tot pro, van lokaal tot internationaal.
Je kan de advies pagina raadplegen of een mail sturen naar advies@vi.be!
Via deze link vind je de adviespagina van VAi met advies over onderzoek, archiefbeheer en subsidies.
Circuscentrum verzamelt alle informatie voor professionals uit de sector (artiesten, docenten) of professionals die met circus te maken krijgen (programmatoren, organisatoren, steden & gemeenten).
Het VAF ondersteunt de onafhankelijke professionele audiovisuele en gamesector.
Literatuur Vlaanderen investeert in de letterensector, van auteur tot lezer, en creëert zo de ruimte voor alle spelers om professioneel te werken. Door die spelers ook met elkaar te verbinden, laat Literatuur Vlaanderen een efficiënt, divers en dynamisch letterenveld tot bloei komen, waar elk verhaal telt.
Het Sociaal Fonds Podiumkunsten is het vormings- en ontwikkelingsfonds van de professionele podiumkunsten- en muzieksector. Ze zetten in op kwalitatieve loopbanen en sterk organisatiebeleid.
Zij organiseren oa opleidingen, en werken rond thema’s als veiligheid en welzijn (grensoverschrijdend gedrag, stress..), loopbaanbegeleiding inclusie en intersectionaliteit, digitale transformatie.
Steunpunten erfgoed
FARO helpt graag verder bij zowat alle aspecten van de cultureel-erfgoedwerking.
CEMPER adviseert, ondersteunt en begeleidt iedereen die in contact komt met het erfgoed van muziek en podiumkunsten.
Het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen is de centrale hub voor de gedistribueerde zorg voor kunstarchieven en nalatenschappen van beeldende kunsten.
Meemoo is het expertisecentrum voor digitaal cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De organisatie houdt zich bezig met digitalisering en digitale archivering.
VAi zet zich in voor het cultureel erfgoed van alle ontwerpdisciplines die een impact hebben op de ruimte waarin we leven: van grafisch ontwerp tot stedenbouw, van interieurdesign tot het bouwbedrijf.
Archiefpunt is een netwerkorganisatie die de ambitie heeft om meer bewustzijn te creëren rond privaat archivalisch erfgoed via samenwerking, ontmoeting en expertisedeling.
Andere kunst- en cultuurorganisaties
Werk je wel in de cultuursector, maar niet in de kunsten? Of ben je actief in de kunsten, maar toch veeleer als liefhebber dan als professional? Dan zijn deze organisaties interessant voor jou!
OP/TIL stimuleert cultuur in alle richtingen. Ze verbinden spelers uit de brede cultuursector over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen.
Socius is het steunpunt voor sociaal-cultureel werk. Ze zijn er voor alle civiele sociaal-culturele organisaties, initiatieven en de mensen die zich ervoor inzetten.
Demos is een team nomadische kenniswerkers. Ze volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. Demos staat voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Pulse gelooft dat cultuur een motor kan zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Het verbindt een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur-, jeugd en mediasector die experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel.
Cultuurconnect gaat voor digitale innovatie in kunst en cultuur, zodat ze ook morgen relevant blijven. Ze slaan een brug tussen lokale cultuurhuizen, bibliotheken, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven.
Ondersteuning kennis en innovatie: edith.leblanc@cultuurconnect.be
Er zijn amateurkoepels voor wie niet professioneel aan de slag is in de kunsten, maar toch steun en verbinding zoekt. Je vindt ze hier.
Publiq is specialist in communicatie van het gevarieerde, publieke vrijetijdsaanbod.
Via het publiq-platform vinden organisator en publiek elkaar. Lokale overheden en organisatoren leren hun publiek beter kennen, en het publiek vindt beter zijn weg naar vrije tijd.
Belangenbehartigers
Wil je iemand die je belangen verdedigt als kunstenorganisatie, kunstenaar of kunstprofessional?
oKo is de belangenbehartiger, werkgeversfederatie en netwerkorganisatie van meer dan 240 professionele kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel.
De Acteursgilde is de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs.
NICC is een artist-run, non-profit vzw die ruimte creëert voor interactie tussen beeldende kunstenaars, instellingen en de samenleving. NICC opereert met specifieke aandacht voor de socio-economische positie van beeldende kunstenaars.
State of the Arts (SOTA) komt op voor een cultuurbeleid dat geïnformeerd en afgestemd is op de feitelijke noden en werkwijzen van artistieke praktijken, en zet zich daarbij met name in voor de verbetering van de condities en werkomstandigheden van onafhankelijke kunstenaars en kunstwerkers.
De ‘Componisten Archipel Vlaanderen’, afgekort ComAV, is een belangengroepering van Vlaamse componisten.
De Scenaristengilde is de beroeps- en belangenvereniging van alle scenaristen in Vlaanderen.
STEPP is het steunpunt voor de productionele, ontwerpende en technische krachten van de brede culturele sector. Zij verenigen technisch personeel alsook ontwerpend personeel (scenografen, ontwerpers, kostuumontwerpers, tentoonstellingsontwerpers, architecten, …) over alle sectorale barrières heen.
Als werknemer (vast of ad interim) of kunstenaar met een kunstenaarsstatuut kan je ook bij de vakbond terecht. Er zijn er drie: ACV-Puls, ABVV (zie ACOD Cultuur) en ACLVB (hier of hier).
Collectieve beheersvennootschappen
Een collectieve beheersvennootschap behartigt de belangen van rechthebbende op het gebied van het auteursrecht en naburige rechten.
Sabam is de Belgische vereniging voor het collectief beheer van onder andere auteurs, tekst- en liedjesschrijvers, componisten en uitgevers.
Sabam for culture heeft als doel de promotie, verspreiding, ontwikkeling, bescherming en verdediging van het nationaal muziek-, cultuur -en kunstrepertoire van Sabam in de ruimste zin van het woord, onder meer door uitgaven zowel in België als in het buitenland.
Sofam beheert auteursrechten voor audiovisuele kunstenaars. Ze bieden (juridische) informatie aan hun leden en organiseren workshops voor professionele kunstenaars.
Sofam heeft ook een kleine artistieke werking, zodat alle leden – via partnerschappen, prijzen en beurzen – de kunstscène in België collectief ondersteunen.
PlayRight is de vennootschap die instaat voor het collectieve beheer van de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars in België.
SIMIM (Société de l’Industrie Musicale – MuziekIndustrie Maatschappij) is de enige Belgische vennootschap voor het collectief beheer van de naburige rechten van de muziekproducenten.
SACD is een niet-commerciële burgerlijke collectieve vennootschap zonder winstoogmerk die de auteursrechten of royalty’s beheert voor auteurs binnen de categorieën televisie- en radiofictie, bioscoopfilm, theater, dans, scènemuziek en multimediafictie.
Semu is de vereniging van muziekuitgevers die het collectief beheer doet van bladmuziek en liedteksten.
Lees verder over…..EHBO
Lees verder over…..EHBO
Eerste hulp bij ongemakken….je staat er niet alleen voor maar soms ben je je eigen grootste vijand: doodsbang om af te gaan? Vraag je jezelf soms af waar je in godsnaam mee bezig bent? Durf je geen pauzes nemen of zoek je net constant excuses om niet verder te werken? Vergelijk je jezelf met iedereen en lijkt iedereen mijlen verder te staan? Als het kan troosten: it’s all part of the job.