Wegwijzer

Waar ben je naar op zoek? Wij wijzen je de weg.

Wie ben je?

Ben je professioneel werkzaam in de kunsten als maker, uitvoerder of in een andere job? Werk je wel in de cultuursector, maar niet in de kunsten? Of ben je actief in de kunsten, maar toch veeleer als liefhebber dan als professional? Deze organisaties zijn er voor jou:

 • Kunstenpunt is het steunpunt voor de professionele podium- en beeldende kunsten, en de klassieke muziek
 • VI.BE is het steunpunt voor de niet-klassieke muziek
 • Circuscentrum is het steunpunt voor de circuskunsten 
 • Het VAi is het aanspreekpunt voor informatie over architectuur
 • Er zijn ook het fonds voor film, media en games (het VAF) en dat voor de letteren (Literatuur Vlaanderen)
 • Cultuurloket geeft zakelijke ondersteuning aan individuen en organisaties uit  de cultuursector (dat gaat breder dan enkel de kunsten). Je kan er terecht voor juridisch, zakelijk en financieel advies.
 • Kunst in Huis geeft hedendaagse kunstenaars een duwtje als uitleendienst van beeldend werk voor particulieren en bedrijven.
 • Er zijn steunpunten voor Cultureel Erfgoed (FARO), sociaal-cultureel werk (Socius), samenwerken over grenzen van gemeenten en beleidssectoren heen (OP/TIL), participatie in cultuur, jeugdwerk en sport (Demos), en er is het netwerk Pulse rond duurzaamheid in cultuur, jeugd en media.
 • En er zijn amateurkoepels voor wie niet professioneel aan de slag is in de kunsten, maar toch steun en verbinding zoekt. Je vindt ze hier.

Wat zoek je?

 • Ben je professioneel werkzaam in de kunsten als maker, uitvoerder of in een andere job, in de disciplines podium- en beeldende kunsten, en klassieke muziek? Of heb je de ambitie om er professioneel aan de slag te gaan?
  • Zoniet, bekijk hierboven de verschillende organisaties waar je terecht kunt.
  • Jawel? Dan ben je bij Kunstenpunt aan het juiste adres. Hieronder lees je wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wat doet Kunstenpunt voor jou?

Wil je je oriënteren in het veld, een starterskit raadplegen, zoek je advies over hoe het veld werkt, wil je internationaal aan de slag maar weet je niet waar begonnen? Is het Kunstendecreet Chinees voor jou? Wil je contact met andere mensen die werken in de kunsten?

-> Dan is Kunstenpunt er voor jou!

 • We hebben een schat aan informatie. Op ons online advies link vind je tips om een artistieke praktijk uit te bouwen, of om je organisatie te laten aansluiten bij de regels van de kunst. Je kunt met je vragen terecht bij advies@kunsten.be of bij onze virtuele Morning Coffees (op maandag- en woensdagochtend).
 • We hebben een databank met een overzicht van de kunsten in Vlaanderen en Brussel.
 • We doen constant onderzoek naar het kunstenveld, zetten trajecten uit voor ontwikkeling en vernieuwing, we brengen mensen in contact, zorgen voor kennisuitwisseling en doen aan internationale promotie van de kunsten in Vlaanderen. Onze missie en visie vind je hier.   
 • Heb je toch nog vragen over ons? Of is het verschil niet duidelijk met andere organisaties zoals Cultuurloket, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, oKo of VI.BE? Raadpleeg onze FAQ.

En Cultuurloket dan?

Heb je een vraag over zakelijke, juridische of financiële thema’s? Detailvragen over je begroting, over hoe je mensen betaalt, over het oprichten van een vzw of andere rechtspersoon? Wil je coaching bij je ondernemingsplan?

-> Dan is CULTUURLOKET ER VOOR JOU! Zij werken voor de brede culturele sector en focussen op professionalisering, duurzaam ondernemerschap en aanvullende financiering.

Wat doen belangenbehartigers?

Wil je iemand die je belangen verdedigt als kunstenorganisatie, kunstenaar of kunstprofessional?

-> Check OVERLEG KUNSTENORGANISATIES (oKo), de vakbonden en/of de Artiestencoalitie!

OKo is de belangenbehartiger, werkgeversfederatie en netwerkorganisatie van meer dan 240 professionele kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Vele andere belangenbehartigers zijn samengebracht in de Artiestencoalitie. Als werknemer (vast of ad interim) of kunstenaar met een kunstenaarsstatuut kan je ook bij de vakbond terecht. Er zijn er drie: ACV-Puls, ABVV (zie ACOD Cultuur) en ACLVB (hier of hier).

En dat zijn niet de enige! Raadpleeg zeker jouw steunpunt als je wil weten wie de belangen van jouw sector of discipline verdedigt.


Thema's van Kunstenpunt

Welke kwesties onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Bekijk het overzicht.