Fondation Cab

Opgericht in 2012 door de Belgische kunstverzamelaar Hubert Bonnet, opereert de Fondation CAB in Brussel als een not-for-profit platform dat inzet op de promotie van Belgische en internationale minimalistische en conceptuele kunst, en dit door een dynamisch programma van tentoonstellingen en evenementen. Gehuisd in een voormalige steenkoolopslag uit de jaren ’30 in typische Art déco stijl, biedt Fondation CAB zowel aan kunstenaars als bezoekers een unieke context voor een onvergetelijke ontmoeting met kunst.

Het gebouw bestrijkt 800 m2 met Olivier Dwek, en werd helemaal verbouwd tot een open ruimte die zich in de omgeving van zowel de idyllische vijvers van Elsene, als vlakbij talrijke andere artistieke initiatieven bevindt. Temidden van deze originele architectuur, faciliteert het moduleerbare en flexibele interieur de mogelijkheid tot artistieke experimentatie. Fondation CAB omvat tevens een ruime studio en appartement voor kunstenaars in residentie.

De artistieke activiteiten van Fondation CAB weerspiegelen Hubert Bonnet’s passie voor minimalistische kunst, startend bij diens basisbeginselen zoals geintroduceerd door het constructivisme, tot hedendaagse tendensen die zich in de minimalistische traditie inschrijven. Het programma bestaat jaarlijks uit twee grote tentoonstellingen : een expositie met de vooraanstaande minimalistische kunstenaars, en een tentoonstelling met kunstenaars die de traditie in vraag stellen of erop reageren – telkens met een focus op in-situ geproduceerde werken. Daarnaast staat Fondation CAB tevens open voor samenwerkingen onder de noemer ‘Special Projects’, waarin de dialoog aangegaan wordt met galeries, musea, curatoren en kunstenaars van over de hele wereld die zich kunnen vinden in Fondation CAB’s mission statement.

Fondation CAB is een dynamische actor in het Brusselse kunstenveld en vult zowel in het lokale als in het internationale artistieke circuit een onmisbare rol in.