Sectorontmoeting podiumkunsten in het kader van de toekomstige LANDSCHAPSTEKENING Kunsten

22 nov 2018
Werksessie

Welke onderwerpen moeten volgens jou een plaats krijgen in de nieuwe Landschapstekening Kunsten 2019? Kijk naar de eerste cijferanalyses van Kunstenpunt en praat met collega’s over voor jou belangrijke kwesties in de professionele podiumkunsten.

Op 22 november organiseert Kunstenpunt een sectorontmoeting podiumkunsten, om samen te werken aan de Landschapstekening. Welk materiaal ligt er nu al op de plank? Of welke onderwerpen moet we volgens jou zeker belichten? Praat met collega’s over voor jou belangrijke kwesties in het huidige podiumlandschap.

Deelnemers ontvangen een exemplaar van het Cijferboek Kunsten 2018, een bundeling van de cijferanalyses die Kunstenpunt de laatste jaren ontwikkelde.

Plaats & Tijdstip

Netwerk Aalst, Houtkaai 15, 9300 Aalst
Donderdag 22 november

Omdat er weinig parkeerplaats in de buurt is raden we aan om met de trein te komen. Netwerk Aalst ligt slechts op een paar minuten stappen van het station.

Met dank aan Netwerk Aalst voor de locatie.

Programma

 • 9u30: Ontvangst
 • 10u00-10u45: Introductie ‘Wat is een landschapstekening?’ en Cijferboek Kunsten 2018
 • 11u00-12u30: Thematische sessies in vier werkgroepen
  • Internationalisering. Wat weten we over internationaal werken van podiumkunstenaars en organisaties en welke ontwikkelingen en trends stellen we vast?
  • Spreiding en speelkansen. Over de geografische spreiding van podiumkunsten in Vlaanderen en speelkansen voor podiumkunstenaars en gezelschappen.
  • De sociaal-economische positie van de kunstenaar. We zoomen in op de specifieke situatie van de individuele (professionele) podiumkunstenaar, met facts & figures en een zoektocht naar mogelijke nieuwe wegen voor de toekomst.
  • Podiumkunsten en maatschappij. Maatschappelijke uitdagingen als kansen voor systeemverandering. Hoe speelt het veld in op demografische evoluties, klimaatverandering en andere dynamieken van buitenaf?
 • 12u30-13u30: Lunch
 • 13u30-16u30: Open brainstorm rond een aantal topics, in goede banen geleid door Maarten Soete (Oetang).
  Wat moet er zeker aan bod komen in de toekomstige landschapstekening? Waar liggen jouw noden binnen het veld? Met welke evoluties in de podiumsector, binnen je eigen praktijk, in de maatschappij en op beleidsvlak moet er rekening gehouden worden? Waar liggen mogelijke spanningen, en welke oplossingen zie je zelf?
 • 16u30-17u30 Slotdrink

Inschrijven

Schrijf je in via dit formulier.

Over de Landschapstekening Kunsten

Elke vijf jaar, bij het begin van een nieuwe beleidsperiode, maakt Kunstenpunt een Landschapstekening Kunsten. De landschapstekening biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. De eerste landschapstekening verscheen in 2014.

In september 2019 verschijnt er een nieuwe Landschapstekening Kunsten. Om dit voor te bereiden, praten we met kunstenprofessionals actief in muziek, podium en beeldende kunsten.