Sectorontmoeting muziek in het kader van de toekomstige Landschapstekening Kunsten

16 okt 2018
Werksessie

Welke onderwerpen moeten volgens jou een plaats krijgen in de nieuwe Landschapstekening Kunsten 2019? Kijk naar de eerste cijferanalyses van Kunstenpunt en praat met collega’s over voor jou belangrijke kwesties in het professionele muziekveld.

Op 16 oktober organiseert Kunstenpunt een sectorontmoeting muziek, om samen te werken aan de Landschapstekening. Welk materiaal ligt er nu al op de plank? Welke onderwerpen moeten volgens jou een plaats krijgen in de nieuwe Landschapstekening Kunsten 2019? Praat met collega’s over voor jou belangrijke kwesties in het professionele muziekveld.

Deelnemers ontvangen een exemplaar van het Cijferboek Kunsten 2018, een bundeling van de cijferanalyses die Kunstenpunt de laatste jaren ontwikkelde.

Programma

 • 9u30: Ontvangst
 • 10u00-10u45: Introductie ‘Wat is een landschapstekening?’ en Cijferboek Kunsten 2018
 • 11u00-12u30: Thematische sessies in vier werkgroepen
  • Internationalisering. Een temperatuurspeiling naar het internationale aspect van de Vlaamse en Brusselse muzieksector: trends, (r)evoluties en de status quo van de dagdagelijkse praktijk.
  • Spreiding en speelkansen. Over de geografische spreiding van (live) muziek in Vlaanderen en speelkansen voor bands, ensembles en muzikanten.
  • De sociaal-economische positie van de muzikant. We zoomen in op de specifieke situatie van de individuele (professionele) muzikant/componist, met facts & figures en een zoektocht naar mogelijke nieuwe wegen voor de toekomst.
  • Muziek en maatschappij. Maatschappelijke uitdagingen als kansen voor systeemverandering. Hoe speelt de muzieksector in op demografische evoluties, klimaatverandering en andere dynamieken van buitenaf.
 • 12u30-13u30: Lunch
 • 13u30-16u30: Open brainstorm rond een aantal topics, in goede banen geleid door Maarten Soete (Oetang).
  Wat moet er zeker aan bod komen in de toekomstige landschapstekening? Waar liggen jouw noden binnen het muziekveld? Met welke evoluties in de muzieksector, binnen je eigen praktijk, in de maatschappij en op beleidsvlak moet er rekening gehouden worden? Waar liggen mogelijke spanningen, en welke oplossingen zie je zelf?
 • 16u30-17u30 Drink

Plaats & Tijdstip

Netwerk Aalst, Houtkaai 15, 9300 Aalst
Dinsdag 16 oktober

Hoe daar geraken? Omdat er weinig parkeerplaats in de buurt is kom je best met de trein. Netwerk Aalst ligt slechts op een paar minuten stappen van het station.

Met dank aan Netwerk Aalst voor de locatie.

Inschrijven

Schrijf je in via dit formulier.

Over de Landschapstekening Kunsten

Elke vijf jaar, bij het begin van een nieuwe beleidsperiode, maakt Kunstenpunt een Landschapstekening Kunsten. De landschapstekening biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. De eerste landschapstekening verscheen in 2014.

In september 2019 verschijnt een nieuwe Landschapstekening Kunsten. Om dit voor te bereiden, praten we met kunstenprofessionals actief in muziek, podium en beeldende kunsten.