Sectorontmoeting beeldende kunst in het kader van de toekomstige Landschapstekening Kunsten

08 nov 2018
Werksessie

Welke onderwerpen moeten volgens jou een plaats krijgen in de nieuwe Landschapstekening Kunsten 2019? Kijk naar de eerste cijferanalyses van Kunstenpunt en praat met collega’s over voor jou belangrijke kwesties in het beeldende kunstenveld.

Op 8 november organiseert Kunstenpunt een sectorontmoeting beeldende kunst, om samen te werken aan de Landschapstekening. Welk materiaal ligt er nu al op de plank? Welke onderwerpen moeten volgens jou een plaats krijgen in de nieuwe Landschapstekening Kunsten 2019? Praat met collega’s over kwesties die voor jou belangrijk zijn in het veld van de beeldende kunst.

Deelnemers ontvangen een exemplaar van het Cijferboek Kunsten 2018, een bundeling van de cijferanalyses die Kunstenpunt de laatste jaren ontwikkelde.

Plaats & Tijdstip

KASK Gent (Zwarte Zaal), Louis Pasteurlaan 2, Gent
donderdag 8 november, van 9u30 tot 17u30

Hoe daar geraken met het openbaar vervoer? Neem tram 4 richting Coupure/Moscou vanaf het Sint-Pietersstation tot halte Bijlokehof)

Programma

 • 9u30: Ontvangst
 • 10u00-10u45: Introductie Wat is een landschapstekening? en Cijferboek Kunsten
  2018
 • 11u00-12u30: Thematische sessies in vier werkgroepen
  • Internationalisering. Wat weten we over internationaal werken van kunstenaars en organisaties en welke ontwikkelingen en trends stellen we vast?
  • Waar wordt beeldende kunst getoond? Over de geografische spreiding van beeldende kunst in Vlaanderen, over plekken die met beeldende kunst aan de slag gaan en over kunstenaars die zich lokaal engageren.
  • De sociaal-economische positie van de beeldend kunstenaar. We zoomen in op de specifieke situatie van de individuele kunstenaar, met facts & figures en een zoektocht naar mogelijke nieuwe wegen voor de toekomst.
  • Beeldende kunst en maatschappij. Maatschappelijke uitdagingen als kansen voor systeemverandering. Hoe speelt het veld van de beeldende kunst in op demografische evoluties, klimaatverandering en andere dynamieken van buitenaf.
 • 12u30-13u30: Lunch
 • 13u30-16u30: Open brainstorm rond een aantal topics, in goede banen geleid door Maarten Soete (Oetang). Wat moet er zeker aan bod komen in de toekomstige landschapstekening? Waar liggen jouw noden binnen het beeldende kunstenveld? Met welke evoluties in de beeldende kunst, binnen je eigen praktijk, in de maatschappij en op beleidsvlak moet er rekening gehouden worden? Waar liggen mogelijke spanningen, en welke oplossingen zie je zelf?
 • 16u30-17u30 Drink

Inschrijven

Schrijf je in via dit formulier.

Over de Landschapstekening Kunsten

Elke vijf jaar, bij het begin van een nieuwe beleidsperiode, maakt Kunstenpunt een Landschapstekening Kunsten. De landschapstekening biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. De eerste landschapstekening verscheen in 2014.

In september 2019 verschijnt een nieuwe Landschapstekening Kunsten. Om dit voor te bereiden, praten we met kunstenprofessionals actief in muziek, podium en beeldende kunsten.