Sectordag: Mag(net)isch Veld

08 sep 2023
SectordagKVS Box, Brussel
Samen werken aan de cohesie in ons kunstenveld

Screws @ Oerol, Ter Schelling - Alexander Vantournhout (c) Bart Grietens

Samen werken aan de cohesie in ons kunstenveld
 
Het blijde weerzien! Samen lunchen, bijpraten, nieuwe vrienden maken. Maar ook: werken aan de cohesie in ons veld. Kunstenaars en instellingen, verschillende generaties en schaalgroottes, uiteenlopende noden en visies op kunst… Hebben we echt meer tegengestelde belangen dan gezamenlijke doelen, of lijkt dat maar zo? Tegengestelden kunnen complementair zijn, elkaar zelfs aantrekken. Tijd om te werken aan ons magnetisch kunstenveld! We bogen ons over een aantal situaties in de kunsten waar zich fricties voordoen, en bekeken die vanuit verschillende hoeken.

Ons kunstenveld verenigt vele perspectieven. Wie enkel praat met rechtstreekse collega’s en peers gaat soms ongenuanceerd denken over andere soorten spelers. Zo dreigen we gedeelde doelen uit het oog te verliezen: een zo divers mogelijke waaier aan kunst voor een zo breed mogelijk publiek bijvoorbeeld, of zo fair, meerstemmig en zorgzaam samenwerken.

Op deze sectornamiddag werkten we aan ons magnetisch (kunsten)veld. In kleine groepjes bogen we ons over een aantal casussen, gefictionaliseerd maar uit de realiteit gegrepen. Ze schetsten situaties waarin zich een bepaalde spanning of een conflict voordoet, en waarbij verschillende belangen spelen. We scherpten ons inzicht aan in die verschillende overwegingen.

Welke perspectieven en gevoeligheden spelen in deze casussen, en van welke was je je als deelnemer nog niet bewust? En vooral: hoe versterken we deze wederzijdse kennis op duurzame wijze, opdat we goed blijven samenhangen als veld, en onze gedeelde doelen voor ogen houden?

Lees hier de verslagen van elke casus

Voor deze dag hanteerden we een bring an artist policy.*

*Wat we daaronder precies verstaan lees je na in onze veelgestelde vragen/FAQ .

Waar & wanneer?

vrijdag 8 september 2023
13u – 17u (inclusief lunch)

KVS BOX, Brussel

Toegankelijkheid

De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk. Wij doen ons best om het event zo toegankelijk mogelijk te maken. Als je specifieke noden of assistentie nodig hebt, vul dan gerust deze access rider in en stuur die aan ons door.

Meer informatie

theaterfestival.be