Nederlandstalige theaterteksten op het DramatikerInnenfestival in Graz

15-16 jun 2019
Werkbezoek
Nederlandstalige theaterteksten op het DramatikerInnenfestival in Graz

Internationale uitwisseling op DramatikerInnen Festival 2018.

Midden juni vindt in Graz (Oostenrijk) het DramatikerInnenfestival plaats, een internationale ontmoeting voor theatermakers en -professionals georganiseerd door uniT en Schauspielhaus Graz. Het aanwezige Duitstalige publiek (bestaande uit regisseurs, dramaturgen, pers, uitgevers en meer) kan er dit jaar voor het eerst kennismaken met Nederlandstalige theaterteksten tijdens zes geënsceneerde tekstlezingen.

De lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Flanders Literature, Kunstenpunt en Dutch Performing Arts en geven de Vlaams/Nederlandse auteurs de kans om hun werk toe te lichten en nieuwe internationale contacten te leggen.

Uit een longlist van teksten uit Vlaanderen en Nederland, kozen de Oostenrijkse festivalorganisatoren vijf teksten om voor te stellen op de volgende editie. Via een extern jurylid werd een van de genomineerden van de Toneelschrijfprijs 2018 rechtstreeks geselecteerd voor een lezing op het DramatikerInnenfestival.

De zes geselecteerde teksten zijn:

  • Bij het kanaal naar links – Alex van Warmerdam
  • MEN. de mening herzien – BOG.
  • Aperçu de l´inconnu – Michael Bijnens
  • Wij / Zij – Carly Wijs
  • True colors – Maaike Bergstra
  • The Nation – Eric De Vroedt (winnaar van de Toneelschrijfprijs 2018 en rechtstreeks geselecteerd)

Het DramatikerInnenfestival koos er daarnaast ook voor om twee voorstellingen uit de Lage Landen op te nemen in hun programmatie: Gesprek met de regen van Stijn Devillé (het nieuwstedelijk) en The automated sniper van Julian Hetzel (Frascati Theater Amsterdam).

Deze aanwezigheid in Graz kadert in een internationaal traject door Kunstenpunt, Vlaams Fonds voor de Letteren en Dutch Performing Arts om Nederlandstalige theaterteksten bij een Duitstalig publiek te promoten. In 2018 gingen enkele Vlaamse en Nederlandse theatermakers en dramaturgen reeds naar Graz om mogelijke samenwerkingen te onderzoeken. Eerder dit jaar namen Benjamin Van Tourhout, Annet Bremen, Iona Daniel en Timen Jan Veenstra al deel aan een workshop voor theaterauteurs onder leiding van vertaler Peter Waterhouse, georganiseerd door uniT.

Online special over theaterteksten

In het kader van dit promotietraject werd ook een online dossier over theaterteksten gelanceerd. Op de nieuwe website Theatre Texts from the Lowlands kunnen buitenlandse professionals niet alleen kennismaken met onze theaterauteurs en hun teksten, maar worden ze ook van de nodige context voorzien. Je vindt er een who’s who van hedendaagse auteurs aangevuld met vertaalde fragmenten uit hun werk, en een landschapstekst waarin dramaturg Peter Anthonissen de Vlaamse theatertekst van vandaag in een historisch perspectief plaatst.

In de toekomst staat er een gelijkaardig promotietraject in Frankrijk op stapel, in samenwerking met Maison Antoine Vitez.

Meer informatie

Ontdek het volledige programma van het DramatikerInnenfestival op dramatikerinnenfestival.at

Lees meer over hedendaagse Nederlandstalige theatertekst op theatretextsfromthelowlands.kunsten.be