Muzikale Terzake

19 dec 2017
Werksessie

Have Love, Will Travel: Intergalactic Lovers © Anton Coene

Hoe gaat het met de muzieksector van vandaag? Tijd om de recentste onderzoeken te verzamelen en experts aan het woord te laten. Samen met Poppunt en Clubcircuit presenteert Kunstenpunt een stand van zaken in de AB Club.

PROGRAMMA

12:30 – BROODJESLUNCH EN NETWERKMOMENT

13:30 – HAVE LOVE, WILL TRAVEL (KUNSTENPUNT)
Internationaliseren is cruciaal voor de muzieksector, maar een overzicht van wie waar tourt, ontbrak. Met de cijferstudie Have Love, Will Travel brengt Kunstenpunt voor het eerst die internationale aanwezigheid van Belgische artiesten in kaart. De focus ligt op pop & rock voor de periode 2013 – 2017. Het onderzoek kadert in een onderzoeks- en ontwikkelingstraject over nieuwe vormen van internationaal werken in de kunsten, (Re)framing the International. Na een uitgebreide blik op de resultaten worden die verder toegelicht en besproken in een panel met o.a. Ineke Daans ([PIAS]), Stijn Smet (DBNR), Hanne Valckenaers (Musickness) en Colin H. Van Eeckhout (Amenra). Moderator van dienst is Kurt Overbergh (artistiek directeur AB).

15:15 – EUROPESE CONCERTZALEN: FACTS & FIGURES (CLUB CIRCUIT)
Hoe ziet het kostenplaatje van Europese muziekclubs eruit? Waaruit halen ze hun inkomsten? Hoeveel vloeit er terug naar artiesten? Arne Dee(beleidsmedewerker Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) coördineert voor Live DMA – het internationale samenwerkingsnetwerk dat support biedt aan de livesector – de jaarlijkse survey. Hij is de geknipte persoon om op deze vragen te antwoorden op basis van de cijfergegevens van 2015. Live DMA bundelde het cijfermateriaal van 10 netwerken uit 8 verschillende Europese landen: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Spanje werkten aan dit onderzoek mee. Baskenland, Italië en Zweden worden hier volgend jaar aan toegevoegd. Na de presentatie praat Marc Steens (Clubcircuit vzw) met Arne na over enkele concrete cases en toekomstige ontwikkelingen.

16:15 – BLOCKCHAIN: HYPE OF BLIJVENDE REVOLUTIE? (POPPUNT)
Voor zijn bachelorscriptie waagde Rob Coninx (PXL-Music) zich aan een onderzoek naar de zeer complexe blockchain-technologie en probeerde hij uit te vissen wat die voor de muziekindustrie kan betekenen. Na een heldere uiteenzetting van de technologische achtergrond, ging Rob dieper in op het dataprobleem binnen de muziekindustrie en hoe blockchain daar mogelijk een oplossing voor kan bieden. Hij beperkte zich niet alleen tot de mogelijkheden op het vlak van exploitatie van opgenomen muziek, maar ging ook kijken naar de toepassingen bij bv. crowdfunding of in de ticketingbusiness.Na de presentatie door Rob gaan we dieper in op de mogelijkheden van blockchain met o.a. Dimitri De Jonghe (BigchainDB) en Didier Deneuter (MODO Law). Het panel wordt gemodereerd door Dimitri Vossen, redacteur bij Gonzo(Circus) en Poppunt Magazine.

17:15 – UITREIKING 12E POPTHESISPRIJS (POPPUNT)
Nooit eerder kregen we meer inzendingen binnen voor de Popthesisprijs. Maar liefst 55 bachelor- en masterstudenten doen dit jaar een gooi naar die fel begeerde bekroning van hun noeste arbeid. Poppunt selecteerde samen met juryleden Gert KeunenGunter Van Assche (De Morgen), Marc Steens (Clubcircuit), Pedro DebruyckereNico Kennes (Kunstenpunt) en Tijs Vastesaeger de beste bachelor- en masterscriptie over (pop)muziek of de muzieksector. De winnende scripties worden kort toegelicht en hun auteurs worden overladen met cadeaus en eeuwige roem.