Infosessie beurzen en projectsubsidies binnen het Kunstendecreet (indiendatum 15 september)

29-19 aug 2018
Werksessie

Op 15 september 2018 kunnen project- en beursaanvragen worden ingediend binnen het Kunstendecreet.

Kunstenpunt organiseert op 29 augustus 2018 van 9u30 (onthaal) tot 13u in Brussel een infosessie voor kunstenaars en organisaties die een aanvraag willen indienen binnen het Kunstendecreet.

De infosessie bestaat uit twee delen:

  • Presentatie: overzicht van de verschillende subsidielijnen binnen het Kunstendecreet, met verduidelijking over het principe van zelfprofilering via functies en disciplines en de manier waarop de kwaliteitsbeoordeling georganiseerd wordt. Naast beurzen en projectsubsidies zullen ook de tussenkomst voor buitenlandse publieke presentatiemomenten, de residenties, de kunstenaarstoelage en aanvraagmodule KIOSK kort worden toegelicht. Aansluitend zal het Departement CJM de wijzigingen aan het Kunstendecreet en bijhorende uitvoeringsbesluit (van toepassing in 2019) kort toelichten.
  • Workshop: begeleiding door Kunstenpunt van kleine groepen deelnemers om aan de hand van concrete fictieve cases de verschillende subsidielijnen en het gebruik van functies en disciplines te oefenen. De workshop biedt geen maatwerk voor jouw specifieke aanvraag.

Plaats & tijdstip

Kunstenpunt, Ravensteingalerij 38, 1000 Brussel (vlakbij station Brussel-Centraal)
Woensdag 29 augustus 2018, van 9u30 tot 13u

Voor wie

Deze infosessie is bedoeld voor kunstenaars en kunstorganisaties die van plan zijn subsidie aan te vragen voor professionele kunstinitiatieven. 

Taal

Aanvragen van kunstenaars die gevestigd zijn in Vlaanderen / Brussel moeten volgens de taalwetgeving in het Nederlands ingediend worden.

De infosessie verloopt in het Nederlands. Een minimaal passieve kennis van het Nederlands wordt dus verondersteld. Anderstalige deelnemers kunnen op voorhand de Engelse presentatie online doornemen.

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten. Je kan woensdag 29 augustus langskomen en de plaats innemen van een afwezige deelnemer.

OPGELET: ingeschreven, maar toch verhinderd? Geef een seintje via communicatie@kunsten.be met vermelding van ‘infosessie Kunstendecreet’.

Meer informatie

Via deze link vind je alle nuttige informatie en links om een subsidieaanvraag voor te bereiden. Handig om door te nemen ter voorbereiding van de infosessie of om meteen mee aan de slag te gaan.

Aandachtspunt: wijziging indiendata subsidie-aanvraag

Als gevolg van de wijzigingen aan het Kunstendecreet zullen ook de indiendata voor projecten en beurzen wijzigen. Tot nu toe kon je uiterlijk op 15/09, 15/01 en 15/05 een subsidieaanvraag voor een project en/of beurs onder het Kunstendecreet indienen.

Vanaf 2019 zijn er nog twee indiendata (zie uitzondering voor individuele kunstenaars hieronder*):

  • 15/09 voor projecten en beurzen die starten in de eerste jaarhelft
  • 15/03 voor projecten en beurzen die starten in de tweede jaarhelft

De oude indiendatum van 15/05 verdwijnt en de indiendatum van 15/01 wordt dus verschoven naar 15/03, waardoor projecten die voorzien waren om te starten in mei-juni 2019 nu op 15/9/2018 moeten ingediend worden.

*Vraag je als individuele kunstenaar subsidies onder de 15.000 euro aan? Let goed op:

In overleg met oKo en NICC, werd alsnog beslist om de projectronde van 15/01, bij wijze van overgangsmaatregel, nog één keer toe te passen voor beurzen en projecten van individuele kunstenaars die een subsidie aanvragen voor een bedrag tot en met 15.000 euro. Voor alle andere organisaties en kunstenaars die plannen om voor 2019 subsidieaanvragen voor beurzen en projecten in te dienen boven 15.000 euro gelden de hierboven vermeldde data.