Curatorial Future Talks 2017: het delen van curatorpraktijken in Frankrijk en België

08-10 sep 2017
Bezoekersprogramma

Samen met het Franse Commissaires d’exposition associés, C-E-A, organiseert Kunstenpunt een driedaagse ontmoetings- en uitwisselingsprogramma CURATORIAL FUTURE TALKS met de notie van gemeenschap als uitgangspunt. Als proloog op de tentoonstelling ‘COMnuTIES’, die plaatsvindt in l’ISELP, worden curatoren, kunstenaars en kunstenprofessionals uitgenodigd om te praten over hun curatoriële praktijken in de Franse en Belgische context.

Wat is een gezamenlijk project? Wat zijn de verschillende benaderingen tot artistieke en curatoriële praktijken? Waarin verschillen beroep en activiteit van elkaar? Welke curatoriële praktijk voor de toekomst? Welk netwerk moet de komende jaren worden uitgebouwd?

Dit programma, dat plaatsvindt tijdens het Brussels Gallery Weekend, tracht voordeel te halen uit de bruisende artistieke scene van Brussel en de diversiteit te weerspiegelen van de profielen die evolueren in verschillende professionele contexten.

Als er al diversiteit is, stelt die aanpak ons in staat op te merken dat die profielen poreus zijn. Curatoren kunnen heen en weer bewegen tussen een zelfstandig en een institutioneel statuut, of activiteiten cumuleren. Ze hebben gemeenschappelijke kenmerken die de basis vormen van hun activiteit, praktijk en hun denken: een bevoorrechte relatie met kunstenaars; een kritische en vooruitziende blik op de inzet in de hedendaagse wereld; een scholing die hen een gedegen kennis van de kunsten, de kunstgeschiedenis en haar systemen heeft bijgebracht; een ondersteunende rol voor de artistieke creatie en opkomend talent; laten we bovendien opmerken dat velen onder hen de gave hebben om te werken in een omgeving met beperkte middelen en zonder voordeel te halen uit het financiële aura dat vaak met de kunstmarkt wordt geassocieerd.

Thema’s die tijdens CURATORIAL FUTURE TALKS aan bod zullen komen zijn de professionalisering van het curatorschap, de status van de curator als auteur en van de kunstenaar als curator, vernieuwende opleidingsmodellen en nieuwe gemeenschappelijke manieren van werken en de impact ervan op organisatievorm en financieringsmodellen.

Op CURATORIAL FUTURE TALKS zal worden gedebatteerd over de professionalisering van het curatorschap. Om verschillende standpunten over de status van de curator en de kunstenaar als curator, en meer in het bijzonder de status van de curator als auteur, te belichten, is het programma ook toegankelijk voor de bezoekers van het Brussels Gallery Weekend, naast professionals en studenten.

CURATORIAL FUTURE TALKS wordt georganiseerd door C-E-A in samenwerking met l’ISELP, Brussels Gallery Weekend, Kunstenpunt / Flanders Arts Institute, de Direction des arts plastiques contemporains van de Fédération Wallonie-Bruxelles, en 50° nord Réseau transfrontalier d’art contemporain, met de steun van de Direction générale de la création artistique van het Franse Ministère de Culture et de Communication en het Institut français in Parijs.

Programma

Georganiseerd door het coördinatieteam van C-E-A: Juliette Courtillier, Marianne Derrien en Lucie Orbie. Met de medewerking van de C-E-A-leden Valentine Busquet, Alex Chevalier, Emeline Dufrennoy, Madeleine Filippi, Veronica Valentini, en enkele gastsprekers.

Vrijdag 8 september

15u00-19u00 ‒ Over de statussen van de curator
Inleiding door Maïté Vissault, directrice van L’ISELP, en Marianne Derrien, ondervoorzitster van C-E-A

Sinds de oprichting tien jaar geleden heeft het C-E-A gewerkt aan het opstellen van een contract ter bekrachtiging van de status van de curator als auteur. Uitgaande van een overzicht van het contract en de inzet ervan, zal het gesprek focussen op de verschillen tussen duurzame loopbaan en activiteit alsook op de kwestie van transparante onderhandeling die leidt tot een afsprakenkader tussen de betrokken partijen.

Sprekers

  • C-E-A-leden (Valentine Busquet, Alex Chevalier, Emeline Dufrennoy, Madeleine Filippi, Veronica Valentini, Marianne Derrien, Lucie Orbie)
  • Dirk Snauwaert, directeur WIELS
  • Lilou Vidal, curator Bureau des Réalités
  • Asad Raza, artistiek directeur Villa Empain
  • Tania Nasielski, curator 105 Besme
  • Anne-Claire Schmidt, curator La Loge

Moderator: Septembre Tiberghien

Zaterdag 9 september

15u00-19u00 ‒ Van leren tot doen. Over vernieuwende opleidingsmodellen en praktijkmogelijkheden

Sprekers

  • C-E-A-leden (Valentine Busquet, Alex Chevalier, Emeline Dufrennoy, Madeleine Filippi, Veronica Valentini, Marianne Derrien, Lucie Orbie)
  • Josine De Roover, NICC en Cas-co / Young Curators Programme
  • Septembre Tiberghien, curator, en Wouter Huis, kunstenaar,  Greylight Project
  • Emilie Lecouturier, Scenograaf, MASDEX – Master en Design tentoonstellingen, ARTS2 Mons
  • Aurélie Gravelat, Master CARE (Master en Pratiques de l’Exposition) ARBA-ESA Brussel
  • Sonia Dermience, curator Komplot / The School of Curating
  • Antony Hudek, Curatorial Studies KASK Ghent
  • Charlotte Van Buylaere, curator Netwerk Aalst en De Appel in Amsterdam
  • Laura Herman, curator La Loge

Moderator: Lissa Kinnaer, Kunstenpunt / Flanders Arts Institute

Zondag 10 september

12u00-16u00 ‒ Hoe werken en delen? Over individuele en collectieve verantwoordelijkheid, nieuwe gemeenschappelijke vormen van werken en de impact op organisatievorm en financieringsmodellen

WORKSHOP EN BRUNCH MET DE MEDEWERKING VAN

  • C-E-A-leden (Valentine Busquet, Alex Chevalier, Emeline Dufrennoy, Madeleine Filippi, Veronica Valentini, Marianne Derrien, Lucie Orbie)
  • Steyn Bergs, kunsthistoricus Jubilee / CAVEAT
  • Ronny Heiremans, kunstenaar Jubilee / CAVEAT
  • Dirk De Wit, Flanders Art Institute
  • Ann Goossens, Auguste Orts
  • Martin Belou, kunstenaar, The walk
  • Dieudonné Cartier, kunstenaar, en Jean-Baptiste Carobolante, kunstenaar en theoreticus, Neptune

Moderator: Philippine Hoegen

De voertaal van deze driedaagse is Engels en Frans.

Plaats & tijdstip

L’Iselp
Waterloolaan 31
1000 Brussel

Vrijdag 8 september van 15u tot 19u
Zaterdag 9 september van 15u tot 19u
Zondag 10 september van 12u tot 16u00

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Meer informatie

Lissa Kinnaer