Webapplicatie artist@work vereenvoudigt papierwerk

Via de digitale toepassing artist@work kunnen kunstenaars in ons land nu ook online documenten aanvragen en artistieke prestaties bijhouden.

Tot nu toe gebeurt een groot deel van de aanvragen en administratie door kunstenaars bij de FOD Sociale Zekerheid op papier. Via het digitale platform artist@work krijgen kunstenaars nu ook de optie om online een aanvraag in te dienen voor een kaart, een visum of een zelfstandigheidsverklaring. En kunnen ze sneller artistieke activiteiten toevoegen en een overzicht van de reeds uitgevoerde prestaties en de ontvangen bedragen opvragen. De toepassing is daarbij vergelijkbaar met de app student@work voor studentenjobs.

Papier of digitaal?

Inloggen bij artist@work doe je via een eID of itsme. Het nieuwe digitale platform is niet verplicht, kunstenaars die liever op papier werken kunnen dit blijven doen. Kunstenaars die hun papieren documenten al gebruiken blijven deze verder invullen tot de vervaldatum (periode van vijf jaar). Daarna hebben ze de keuze om bij het aanvragen van een verlenging over te stappen op het digitaal platform. 

Door dit digitale luik kunnen aanvragen – een proces dat nu soms maanden in beslag neemt – sneller verwerkt worden.