Wat is A Fair New Idea en hoe werkt het?

A Fair New Idea?!

Hoe moeilijk ook de tijden, we hebben antwoorden nodig. Kunstenpunt wil graag samen met de sector nieuwe ideeën uitdenken en testen.

Via vier open oproepen rond evenveel vraagstukken voorzien we telkens 12.000 euro voor kunstenaars, kunstwerkers, collectieven en/of organisaties die een idee verder willen uitwerken. We denken bijvoorbeeld aan nieuwe werk- en organisatievormen, samenwerkingsverbanden of tools.

Hoe deelnemen?

Om de twee maanden lanceren we een open oproep rond een bepaald vraagstuk. Bekijk de verschillende oproepen op ons indienplatform.

  • Stuur ons jouw idee na de lancering in de vorm van een tekst en/of in video.
  • De tekst is maximaal 1 A4 lang, de video duurt maximaal 10 min.
  • De teksten en je naam verschijnen op ons platform (www.afairnewidea.be)
  • Alle inzendingen worden gelezen of bekeken door een jury,waarvan de samenstelling varieert per oproep.

De procedure

Eerste ronde

Per oproep kiest een jury maximum zeven ideeën. De indieners van deze zeven ideeën worden uitgenodigd om hun plan verder uit te werken. Kunstenpunt biedt ondersteuning om een stappenplan en een budget mee uit te werken.

Tweede ronde

In de tweede en laatste ronde selecteert de jury uit deze 7 voorstellen één idee voor doorontwikkeling. Het geselecteerde idee krijgt een budget van €12.000 ter beschikking.

  • Kunstenpunt biedt ondersteuning in de vorm van financieel beheer en/of het bieden van een klankbord voor het stappenplan of contacten.
  • In ruil vragen we dat de indiener ons op de hoogte houdt van de voortgang van het initiatief (gesprekken, interviews, teksten, video…) en dat we de inzichten die het oplevert mogen delen met de sector.

A Fair New Idea?! sluit aan bij ons traject A Fair New World?! dat de grote uitdagingen van vandaag bundelt en verbindt met onderzoek naar de impact van de coronacrisis.