Corona update: strengere coronamaatregelen en een nieuw basisprotocol cultuur

Het overlegcomité scherpt de maatregelen voor de sport-, jeugd- en cultuursector opnieuw aan. Deze strengere maatregelen gaan in vanaf 23 oktober en gelden tot en met 19 november. In theaters en concertzalen zijn nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten, en er zijn geen uitzonderingen meer voor grotere zalen.

Code rood voor de cultuursector vanaf zaterdag 24 oktober

In theaters, bioscopen en concertzalen zijn nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten. Er moet steeds 1,5 meter afstand gehouden worden tussen de bubbels, en er geldt een mondmaskerplicht. De eerdere uitzonderingsmaatregelen voor grote indoor infrastructuur zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal worden al zeker tot 19 november geschrapt. Het aanbieden van drank of voedsel is verboden.

Deze nieuwe regels gelden in eerste instantie tot 19 november. Daarna zal worden bekeken hoe de besmettingscijfers evolueren; als dat positief is, kan er bijvoorbeeld eventueel opnieuw een uitzondering op die maximumcapaciteit toegelaten worden. 

Nieuw basisprotocol cultuur

Het nieuwe basisprotocol behoudt de kleurencodes en koppelt deze aan de vier alarmfases van de coronabarometer. Er werden een aantal regels toegevoegd, vooral met het oog op een schakeling naar fase rood.

  • Het aantal toegelaten personen wordt gekoppeld aan densiteit (p/m²). Deze maatregel is strenger bij risico-activiteiten.
  • Activiteiten met ‘contact’, zoals theater, worden an sich niet verboden in code rood, maar er gelden wel strenge voorwaarden.
  • Voor evenementen is het kader aangepast aan de verschillende kleurencodes.

Vanaf 24 oktober geldt code rood voor de cultuursector.

Het basisprotocol kan u hier terugvinden.