Update: goedgekeurd zomerplan voor professionele en niet-professionele cultuur

Op zaterdag 5 juni publiceerde de Sectorgids Cultuur een nieuw zomerplan voor professionele en niet-professionele cultuur. Vooral voor het sluitingsuur, voor buitenlandse reizen en voor de publieksaantallen bij voorstellingen zijn er nieuwe cijfers. Download het schema in pdf met alle detailinformatie of volg een infosessie bij één van onze collega’s. Hieronder nog even een update van de belangrijkste beslissingen.

Capaciteit evenementen

Vanaf 13 augustus kunnen opnieuw evenementen met 75.000 bezoekers plaatsvinden in openlucht. Over de voorwaarden is nog geen duidelijkheid, die discussie is verschoven naar het Overlegcomité van volgende week.

Sluitingsuur horeca, culturele instellingen en evenementen

Vanaf 9 juni mag de horeca ook binnen heropenen. Cafés en restaurants mogen openen van 5 uur ‘s ochtends tot 23.30 uur ‘s avonds. Dit geldt zowel voor de terrassen als de binnenruimtes. Het sluitingsuur geldt ook voor culturele instellingen en evenementen.

Reizen naar het buitenland vanaf 1 juli

Onderscheid

Vanaf 1 juli zal er geen onderscheid meer zijn tussen professionele en niet-professionele reizen. Voor een reis moet je vanaf dan enkel nog het PLF invullen.

Groene en oranje zone

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone heeft geen quarantaineplicht en moet zich niet laten testen vanaf 1 juli.

Rode zone

Vanaf 1 juli is het ook mogelijk om met een coronacertificaat vrij te reizen van en naar een rode zone. Dit zijn de voorwaarden voor dat certificaat:

– Of je bent sinds minstens twee weken volledig gevaccineerd (dat betekent: 1 prik van het Johnson & Johnson-vaccin of 2 prikken van de andere vaccins);

– Of je hebt een bewijs van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud;

– Of je hebt een herstelcertificaat, dat bewijst dat je genezen bent van covid en dus antistoffen hebt.

• Om de ‘import’ van besmettelijke varianten te voorkomen, besliste het Overlegcomité wel om een ‘noodrem’ in te bouwen. Wie uit een hoogrisicozone terugkeert, zoals een land waar besmettelijkere varianten circuleren, moet wel tien dagen in quarantaine.

Buitenlanders naar België

Dezelfde regels gelden voor buitenlanders die naar België reizen.

Volg één van de infosessies

Meer informatie?

Download het schema hier

www.sectorgidscultuur.be

Je leest: Update: goedgekeurd zomerplan voor professionele en niet-professionele cultuur