Twee psychologen grensoverschrijdend gedrag aangesteld bij Vlaamse Ombudsdienst

Grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector? Nina en Viktor bieden een luisterend oor en helpen je verdere stappen te ondernemen.

In het kader van het actieplan rond grensoverschrijdend gedrag heeft de Vlaamse ombudsdienst twee psychologen in dienst genomen. Iedereen in de culturele sector kan vanaf nu op hen beroep doen bij grensoverschrijdend gedrag, discriminerende intimidatie, geweld of pesterijen.

Ben je actief in de culturele of audiovisuele sector en kwam je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Kon je dit niet aankaarten met de betrokken persoon of binnen de organisatie? Of probeerde je dit wel, maar leidde het niet tot een resultaat?

Dan kan je voortaan terecht bij Nina Callens of Viktor Van der Veken van de Vlaamse Ombudsdienst. Zij zullen in eerste instantie luisteren naar jouw verhaal. Afhankelijk van de stappen die je verder kan en wil ondernemen, kunnen zij een bemiddelende rol spelen. Zij kunnen gesprekken voeren met de andere betrokken partij of eventueel bemiddelen wanneer jij en de andere betrokken partij samen aan tafel willen zitten. Blijft een oplossing of gewenste reactie uit dan kunnen zij ook meer formele stappen ondernemen.

Problematiek en aanpak

Volgens een bevraging in 2018 kreeg meer dan 1 op 4 vrouwen en 1 op 10 mannen kreeg het afgelopen jaar te maken met ongewenste seksuele toenaderingen. Er bleek ook uit dat dergelijk gedrag amper gemeld wordt.

Daarom wordt nu gestart met deze ombudsdienst in het kader van het actieplan rond grensoverschrijdend gedrag dat de sectororganisaties en sociale partners samen met minister Sven Gatz uitwerken.

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om interne procedures binnen organisaties in te voeren of te optimaliseren en werkgevers over hun rol daarin te sensibiliseren. Zo zijn er ondertussen tientallen nieuwe vertrouwenspersonen opgeleid. Bij een vertrouwenspersoon kunnen medewerkers terecht om intern een oplossing te zoeken. Maar wie intussen niet meer verbonden is aan de organisatie kan dat niet altijd. Zij kunnen vanaf nu terecht bij de Vlaamse Ombudsdienst. 

Wie kan er zich aanmelden?

Iedereen die werkt of gewerkt heeft in volgende sectoren van de Vlaamse Gemeenschap:

  • culturele sector (muziek, podiumkunsten, beeldende kunsten, socio-culturele sector, erfgoedsector, …)
  • audiovisuele sector (TV, film, games, …)
  • geschreven pers
  • amateurkunsten
  • hoger of deeltijds kunstonderwijs

In welk statuut je werkt(e) maakt niet uit: ook uitzendkrachten, zelfstandigen of vrijwilligers kunnen zich melden.

Het gaat om alle vormen van grensoverschrijdend gedrag: seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminerende intimidatie, geweld en pesterijen.  

Hoe contacteren?

Nina Callens: nina.callens@vlaamseombudsdienst.be
Viktor Van der Veken: viktor.vanderveken@vlaamseombudsdienst.be

Of telefonisch via 1712

Viktor en Nina kunnen je te woord staan in het Nederlands, Engels en het Frans. De gesprekken kunnen plaatsvinden op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel.