Scarbo en Trio O3 winnen Supernova 2018

Scarbo (c) Alain Bau

Op zondag 28 januari vond bij BOZAR de finale plaats van Supernova, de klassieke muziekwedstrijd voor jonge kamermuziekensembles waar ook Kunstenpunt mede-initiatiefnemer van is. Uit de zes finalisten werden Scarbo en Trio O3 bekroond met de Supernovaprijs.

Een negenkoppige jury stemde, net als het publiek en een groep internationale programmatoren van klassieke muziek, over de optredens van de zes finalisten. Bij de toekenning van de Supernovaprijs werd rekeningen gehouden met de intrinsieke kwaliteit, de visie, authenticiteit en originaliteit van het ensemble.

Uit de zes finalisten werd één Vlaams en één Waals ensemblebekroond met d Supernovaprijs, respectievelijk saxofoonkwartet Scarboen Trio O3. De stemming van de jury en het publiek was unaniem. Onder de aanwezigen behoorde ook een delegatie internationale programmatoren: deelnemers van het driedaagse bezoekersprogramma Classic Connections door Kunstenpunt.

Scarbo (Nele Tiebout, sopraansaxofoon; Asagi Ito, tenorsaxofoon; Bart Van Beneden, altsaxofoon; Pieter Pellens, baritonsaxofoon), genoemd naar het gelijknamige gedicht van Aloysius Bertrand, heeft Brussel als thuisbasis. Het viertal speelt (arrangementen van) muziek van Bach en Scarlatti, over Grieg tot Cole Porter. De vier saxofonisten vonden elkaar in een passie voor cross-overs met andere kunsten en betrekken in hun projecten bijvoorbeeld graag dans.

De drie leden van Trio O³ (Lydie Thonnard, fluit; Eugénie Defraigne, cello; Léna Kollmeier, piano) vonden elkaar dan weer in hun voorliefde voor hedendaagse klassieke muziek. Naar aanleiding van een succesvolle voorstelling van het werk Vox Balaenae van George Crumb, besloten ze Trio O³ op te richten. Momenteel werkt het trio aan een nieuw project met nieuwe werken van Belgische componisten, waaronder Paula Defresne en Fabian Fiorini.

De twee laureaten van de Supernovawedstrijd krijgen naamsbekendheid en speelkansen, in de vorm van een concerttournee van minstens 10 concerten. De aftrap van die tournee is op 19 maart, tijdens Klarafestival. Dit eerste concert zenden Klara en Musiq’3 bovendien uit.

Finalisten Supernova 2018:

Duo Adentro (Saskia Van Herzeele, piano; Maarten Vandenbemden, gitaar)
Duo Heyman – Bengi (Paul Heyman, cello; Işıl Bengi, piano)
Scarbo (Nele Tiebout, sopraansaxofoon; Asagi Ito, tenorsaxofoon; Bart Van Beneden, altsaxofoon; Pieter Pellens, baritonsaxofoon)
Sweete Devils (Maël Pire, luit; Justin Glaie, luit)
Trio O³ (Lydie Thonnard, fluit; Eugénie Defraigne, cello; Léna Kollmeier, piano)
Quatuor Kaliště (Juliette Malek Mansour Kadjar, viool; Cléa Dechambre, altviool; Corentin Dalgarno, cello; Marie Datcharry, piano)

Meer informatie

supernovaclassic.be

Bekijk hier de foto’s.

Contact

Stef Coninx