Resultaten CO2-nulmeting infrastructuur cultuur en jeugd

Greentrack Gent publiceert de resultaten van de CO2-nulmeting die het vorig jaar uitvoerde bij 101 organisaties uit de cultuur- en de jeugdsector.

De bevraging is gebaseerd op het energieverbruik van 2015. Door extrapolatie werd de CO2-uitstoot verder berekend: 41.000 ton voor cultuur en 20.000 voor jeugd, of 61.000 ton CO2 in totaal. Dat komt neer op 0,01 % van de totale CO2-uitstoot in Vlaanderen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 32.500 wagens in Vlaanderen.

Het onderzoek spitste zich toe op de CO2-uitstoot die verbonden is aan het energieverbruik van de infrastructuur. Daarnaast is er nog een veelvoud van andere aspecten aan de werking van cultuur- en jeugdorganisaties waar indirect nog veel CO2-uitstoot kan worden bespaard:

  • duurzame mobiliteit van bezoekers, medewerkers en artiesten stimuleren
  • afval beperken
  • (her)gebruik van duurzame materialen
  • lokale, biologische en vegetarische catering
  • zuinig watergebruik en drinkwater van de kraan

Concrete tips en tools om je eigen organisatie duurzamer te maken vind je onder andere in de publicatie van Jonge Sla en op de website cultuurzaam.be.

Op 26 juni organiseert het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) een infosessie over de nieuwe subsidielijn: het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur. Inschrijven kan nog tot en met morgen. 

Meer informatie

greentrack.be