RESHAPE slotconferentie: Welke toekomst willen we voor de culturele sector?

Reshape closing conference in Ljubljana

De voorbije jaren werkte Kunstenpunt mee aan RESHAPE, een grootschalig door de EU gefinancierd samenwerkingsproject (2018-2021). 19 partners sloegen de handen in elkaar om een blauwdruk te tekenen voor een duurzaam Europees kunsten-ecosysteem dat aansluit bij de hedendaagse samenleving.

Reshape slotconferentie in Ljubljana

Tijdens de RESHAPE slotconferentie in Zagreb en Ljubljana werden alle resultaten van het afgelopen traject gepresenteerd en getest: de 9 prototypes – gezamenlijk ontwikkeld door 40 kunstenaars en kunstwerkers uit heel Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied – pakken de belangrijkste uitdagingen van de kunstsector aan en helpen bij de transitie naar eerlijke en duurzame praktijken.

De prototypes nemen verschillende vormen aan: een spel, een verzameling rituelen, een metafoor, een oproep tot actie en heel wat andere. Ontdek ze, gebruik ze, pas ze aan en verspreid ze!

Reshape slotconferentie in Ljubljana: Archetypes tarot cards tool (Trans/Post National) en het RESHAPE Werkboek

20 beleidsmakers uit Portugal, Roemenië, Slovenië, Kroatië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België, Zwitserland, het VK en Nederland namen deel aan de conferentie, testten de prototypes en verzamelden zich rond de belangrijkste RESHAPE-thema’s:

  • Arts and Citizenship
  • Fair Governance Models
  • Value of Art in Social Fabric
  • Solidarity Economies
  • Transnational/Postnational Artistic Practices
Reshape conferentie in Ljubljana

Enkele citaten van de deelnemers:

“De RESHAPE slotconferentie bood een hoogst nodig moment en de juiste tools om ons bestuur, onze praktijken en ons beleid als culturele instellingen te herevalueren. De prototypes die in het kader van het project zijn ontwikkeld, bieden alternatieve benaderingen en speelse methodologieën om te vertragen en na te denken over wat voor toekomst we voor de sector willen. De door RESHAPErs ontwikkelde kaders zijn modulair en het is aan ons – instellingen, organisaties, kunstenaars – om ze toe te passen volgens onze specifieke behoeften. Culture Action Europe zal het zeker proberen!”

Natalie Giorgadze, Culture Action Europe

“De prototypes die in het kader van het RESHAPE-project zijn onderzocht, hebben licht geworpen op nieuwe en inspirerende manieren om de culturele en creatieve industrieën te beschermen en de kunst-ecosystemen van de hedendaagse samenleving te bewaren.”

Amalia de Lizaur López, Spanish Agency for International Development Cooperation (AECID), Ministry of Foreign Affairs, European Union and Cooperation (Spain)

“RESHAPE stelt ons in staat om buiten de realiteit van onze beleidsstructuren te denken – en ons samen een eerlijkere en duurzamere wereld voor te stellen. Voor ons werk in cultuur, voor onze manier van leven, is dit echt waardevol. We stellen verschillende manieren voor om te experimenteren met de prototypes binnen onze organisatie, en zetten onze ideeën nu om in concrete plannen.”

Renske Ebbers, Dutch Culture

“De RESHAPE-conferentie was voor mij een prachtig moment om inspiratie op te doen en inzicht te krijgen in het proces van RESHAPE, dat volgens mij niet alleen heel waardevol is voor de vele professionals die eraan deelnamen, maar ook voor de kunstsector in het algemeen. Het project is een belangrijk voorbeeld van hoe een collectieve grensoverschrijdende reflectie waardevol kan zijn als proces en hoe het de hele sector daadwerkelijk geweldige instrumenten kan opleveren die ze in hun eigen context kunnen gebruiken.”

Elena Polivtseva, IETM Head of Policy and Research

“De RESHAPE-conferentie heeft voor mij de noodzaak bevestigd om onze organisatorische en operationele modellen te heroverwegen en onze acties voor een verandering van de werkcultuur te versterken. De workshop over het hervormen van beleid en kunstondersteuning bood een geweldige ruimte om van gedachten te wisselen over de problemen in de culturele en creatieve sector, om ervaringen en gedachten uit te wisselen en om te zien dat we een gemeenschappelijk inzicht hebben in de volgende stappen die genomen moeten worden.”

Liliia Ahdhomeladze, Goethe Institut
Reshape conference in Ljubljana

Tijdens de conferentie werd de publicatie “RESHAPE: A workbook to reimagine the art world gelanceerd. Deze publicatie werd uitgegeven door Kunstenpunt in samenwerking met ONDA (Parijs) en Pogon (Zagreb). Het is een boek dat alle RESHAPE Prototypes presenteert, aangevuld met een aantal bestaande, herwerkte en in opdracht gemaakte werken, geselecteerd door de RESHAPE gemeenschap.

Alle teksten (en zelfs meer dan in de gedrukte publicatie) kunnen online worden geraadpleegd.

Meer informatie