Nieuwe strategieën voor ontwikkeling van podiumkunsten op Producers’ Network Meeting & Forum

The Producers’ Network Meeting & Forum is een groeiend netwerk van onafhankelijke producers in de Asia-Pacificregio dat tracht nieuwe samenwerkingsvormen te ontwikkelen en een breder draagvlak te creëren voor de hedendaagse podiumkunsten in Azië.

Europese en meer in het bijzonder Vlaamse ontwikkelingen vormen daarbij een bron van inspiratie voor hun huidige strategieën.

Kunstenpunt nam deel aan de tweede meeting, die plaatsvindt van 3 tot en met 6 mei, met een lezing over de Europese ervaringen met collectieve strategieën voor de ontwikkeling van de podiumkunsten, met een focus op Vlaanderen.

In de jaren 1980 werden internationale netwerken en platformen voor coproductie en presentatie van de podiumkunsten opgezet (bv. IETM). Voor Vlaanderen viel dit samen met diverse strategieën, waaronder de opkomst van kunstenaarscollectieven, een tourneecircuit en belangenbehartiging. In die periode zonder overheidssteun voor de podiumkunsten resulteerde dit samenspel van strategieën niet alleen in de lancering van Vlaamse kunstenaars in een internationaal circuit, maar leidde het ook tot de ontwikkeling van een Vlaamse subsidiestructuur. Het stelde kunstenaars, gezelschappen en productiehuizen in staat hun werk te ontwikkelen en ten volle deel te nemen aan een transnationaal coproductie- en presentatienetwerk.

Over het Producers’ Network & Meeting Forum

westkowloon.hk

Je leest: Nieuwe strategieën voor ontwikkeling van podiumkunsten op Producers’ Network Meeting & Forum