Producers’ Network Meeting & Forum

Verslag
Kunstenpunt

Verslag van het 2016 The Producers’ Network Meeting & Forum, een groeiend netwerk van onafhankelijke producers in de Asia-Pacificregio dat tracht nieuwe samenwerkingsvormen te ontwikkelen en een breder draagvlak te creëren voor de hedendaagse podiumkunsten in Azië.

De ontwikkelingen binnen de podiumkunsten in Azië gaan hard. Heel veel nieuwe theaters, niet zelden projecten van toparchitecten (Zaha Hadid, Toyo Ito, Rem Koolhaas), openden recent de deuren of staan in de steigers. Daarbij zijn er een aantal overheidsinitiatieven op het snijvlak van hedendaagse kunst en creative industries, zoals het Asian Arts Theatre in Gwangju (KR) of West Kowloon Culture District (HK). Vele theaters hebben een puur commerciële logica.

Hoe kunnen we die ontwikkelingen beter begrijpen? Hoe duurzaam zijn die initiatieven? Welk werk wordt er getoond, en voor welk publiek? Welke mogelijkheden zijn er voor producenten en presentatieplekken om aan de slag te gaan met die nieuwe spelers? Uiteraard worden dit soort van vragen niet alleen bij ons gesteld, maar uiteraard ook bij producenten die hoofdzakelijk in Azië actief zijn. Zo zijn er steeds meer. En zij bundelen de krachten: samen exploreren ze nieuwe mogelijkheden om het werk van hun kunstenaars mogelijk en breder zichtbaar te maken.

Joris Janssens brengt verslag uit van de tweede editie van het 2016 Producers Network Meeting and Forum (PNMF) in Hong Kong, een bevoorrechte plek om de laatste trends inzake de productie en presentatie van podiumkunsten in de Chinees-sprekende regio te peilen.