Nieuwe exporuimte van het Middelheimmuseum geeft inkijk in verborgen collectie

Michel François, Résidence Terrestre, 1995 (detail) © Ans Brys

Het Antwerps museum presenteert in het verbouwde paviljoen een deel van zijn collectie dat voorheen niet zichtbaar was voor het grote publiek.

Het Middelheimmuseum is vooral bekend als een kunstpark met hedendaagse sculpturen. De collectie van het museum is echter veel uitgebreider en bestaat ook uit werk dat te fragiel is om in open lucht tentoongesteld te worden. Zo wordt iets meer dan 80% van de 1.800 kunstwerken uit de Middelheimcollectie bewaard in opslagruimtes die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Om meer van deze werken open te kunnen stellen voor museumgangers, heeft het Middelheim een van zijn depots omgevormd tot een tentoonstellingsruimte.

Het architectenbureau Radar nam het gebouw – een ontwerp van Stéphane Beel – onder handen om het te optimaliseren als expozaal voor een vijftigtal werken. De keuze van de kunstwerken in het Collectiepaviljoen werd niet bepaald door één curator, maar door een panel van mensen met verschillende achtergronden. Zij kozen voor werk van o.a. Giacometti, Vic Gentils, Käthe Kollwitz, Berlinde De Bruyckere, Floris Jespers, Richard Deacon en Michel François, wiens werk Résidence Terrestre voor het eerst sinds 22 jaar weer te zien is. Maar even goed kan het publiek minder bekende namen ontdekken. Om de zes maanden zal de selectie van tentoongestelde werken veranderen. 

Meer informatie

middelheimmuseum.be