Corona update: Nieuwe culturele activiteitenpremie van 2000 tot 20 000 euro

Enkele maanden geleden lanceerde de Vlaamse overheid een noodfonds, waarin 65 miljoen euro voorzien was voor de culturele sector. Via (het resterende bedrag van) dit noodfonds zal je zeer binnenkort een nieuwe ‘culturele activiteitenpremie’ kunnen aanvragen om een publiek evenement te organiseren, uit te voeren of om infrastructuur voor een activiteit ter beschikking te stellen.

Omdat dergelijke evenementen organiseren vandaag zo goed als nooit rendabel is, kan je een forfaitair bedrag van 2.000 euro aanvragen of een veelvoud ervan met een maximum van 20.000 euro. Je zal de gemaakte kosten moeten kunnen bewijzen, en het is de bedoeling om met de steun kunstenaars en hun entourage correct en eerlijk (dus volgens de de geldende barema’s) te verlonen of vergoeden. Belangrijkste voorwaarde is dat het evenement dat je op poten zet publiek toegankelijk is.

Een concert, workshop, tentoonstelling, lezing, socio-culturele activiteit: het kan allemaal, zo lang je activiteit kadert binnen presentatie, (talent)ontwikkeling, participatie of vorming.

Wanneer?

De activiteit moet plaats vinden tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021 en in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

Voor wie?

De nieuwe steunmaatregel is toegankelijk voor rechtspersonen (bv. een vzw, bv…) en eenmanszaken. Tijdens de activiteit waarvoor je steun aanvraagt, stel je minstens 2 kunstenaars en/of cultuurwerkers te werk als werknemer of zelfstandige. Je kan steun aanvragen voor verschillende activiteiten, maar het totale bedrag dat je aanvraagt kan nooit meer dan 20.000€ zijn.

Voorwaarden

Alle voorwaarden rond de nieuwe culturele activiteitenpremie vind je op de site van het departement Cultuur, Jeugd en Media. Momenteel kan je de premie nog niet aanvragen, daarvoor wordt een digitale applicatie ontwikkeld. Via de website kan je nu wel al je mailadres nalaten, zodat je als eerste op de hoogte bent als de applicatie gelanceerd wordt.

Snel zijn is de boodschap want de premie zal worden toegekend volgens een ‘first come, first serve’ – principe.