Muziekcollectie

De fysieke muziekcollectie — een unieke verzameling van de Vlaamse muziekproductie — is door betreurenswaardige omstandigheden moeilijk consulteerbaar sinds 2015, en we zoeken met onze partners naar een oplossing. In tussentijd is de catalogus via muziekarchief.be of muziekcentrum.kunsten.be ontsloten.

Het Muziekarchief is een gezamenlijk project van 3 partners: Kunstenpunt (voorheen Muziekcentrum Vlaanderen), VRT en SIMIM/BEA (voorheen IFPI-Belgium). Het Muziekarchief richt de schijnwerpers op Vlaanderens rijke muzikale verleden en heden. We bundelen een hoop nuttige en boeiende informatie over Vlaamse muziekuitgaven; singles, albums, cassettes, compilaties, rariteiten,… We registreren zowel het verleden als de dingen die vandaag om ons heen gebeuren.

Deze website is het venster op de databank die alle informatie bevat. Zoek naar je favoriete song, album of groep, klik door, en het ontdekken kan beginnen. Welke versies bestaan allemaal van een song? Of van een plaat? Wie speelde mee op die bepaalde opname?

Dagelijks wordt de informatie uitgebreid, verfijnd en gecorrigeerd. Allicht vind je nog blinde vlekken. Enorme stapels vinyl en cd’s liggen klaar om in deze website te worden ontsloten, maar daar zijn tijd en middelen voor nodig.

Als je zelf aanvullingen of ideeën hebt, geef ons beslist een seintje. We kunnen wellicht niet op elke vraag dieper ingaan, maar alle nuttige feedback is uiteraard welkom. Lees eerst even de FAQ hieronder voor je in de pen kruipt.

Inzet & korte geschiedenis van het project

Vanuit de vaststelling dat een deel van het muzikale erfgoed dreigde verloren te gaan of ondertussen al verloren gegaan was, werd in 2004 het project ‘Digitalisering van het Vlaams muzikaal erfgoed‘ opgestart door drie partners: Muziekcentrum Vlaanderen, het steunpunt voor de professionele muzieksector in Vlaanderen, de openbare omroep VRT en SIMIM/IFPI-Belgium als vertegenwoordigers van de platenindustrie.
Een behoorlijke inhaalbeweging naar een centrale, éénvormige digitale ‘catalogus’ was een dringende noodzaak om de algemene kennis van het Vlaamse muzikale erfgoed op te schroeven en de overlevering van informatie te garanderen naar de toekomst.

Een inventaris maken van alle muziek uit Vlaanderen werd bijgevolg de eerste doelstelling van het project. Eén centrale, rijke databank vol gedetailleerde informatie is de meest economische en doeltreffende manier om de geschiedenis van muziekopnames uit Vlaanderen naar behoren te documenteren. Mits een intelligente gegevensstructuur is het mogelijk om gerichte zoekacties uit te voeren en in een mum van tijd de exacte informatie beschikbaar te stellen. Voor onderzoeksdoeleinden (wetenschappelijk of andere) is het een ideaal werkingsinstrument.
Eén centrale database belet niet dat de fysieke dragers (cds, lps, bandopnamen,…) zich bevinden in verschillende collecties op verschillende locaties.

Maar vermits muziek meer is dan een inventaris en bij voorkeur beluisterd wordt, zijn er ook nog twee bijkomende stappen in dit project. Enerzijds is er de digitalisering (digitaal bewaren wat nog digitaal beschikbaar is, teneinde de muziekuitvoeringen naar de toekomst te bewaren), anderzijds is er in het kader van een gemakkelijke ontsluiting, het aanbieden van luisterfragmenten aan een breed publiek.

Om die laatste twee stappen (en meer) te realiseren beschikt het project op dit moment niet over voldoende financiële middelen. Van zodra er extra middelen zijn, kunnen deze en andere uitbreidingen nog aan bod komen. Lees daarvoor ook het verlanglijstje hieronder het project.

Deze website staat vol fouten!

Gelukkig is het niet zó slecht gesteld met deze website. Maar hoewel de informatie nog elke dag wordt gecontroleerd, aangevuld en gecorrigeerd, kunnen we de correctheid en volledigheid zeker niet waterdicht garanderen.

Op deze website vind je info over meer dan 30.000 releases en 110.000 verschillende liedjes of opnames van zo’n 22.000 Vlaamse artiesten. Een flink deel van die gegevens hebben we nog niet manueel kunnen verifiëren, waardoor je vast en zeker nog zal stuiten op onvolledige & af en toe zelfs foutieve informatie. In dat geval kan je ons zeker contacteren en zullen we zo snel mogelijk de eventuele fout proberen te herstellen. Hou er rekening mee dat we niet op elke vraag of opmerking even snel kunnen inspelen.

FAQ (veelgestelde vragen)

Ik vind een specifieke plaat of single niet terug op de website!
Omdat we momenteel slechts zeer beperkte mankracht kunnen inzetten voor Muziekarchief.be kunnen op dit moment enkel releases toevoegen indien we een exemplaar in onze collectie Belgische platen & cd’s hebben.
Heb je een ontbrekende plaat of cd die je wil melden: Stuur ons alvast een mailtje op muziekarchief@kunsten.be en we zullen nagaan of we een exemplaar in huis hebben. Indien dat niet het geval is en je zelf lid bent van de groep of van de platenfirma mag je ons uiteraard een exemplaar bezorgen. (zie onderstaand adres)

Ik heb onlangs een nieuwe cd uitgebracht. Hoe kan die worden toegevoegd aan Muziekarchief.be?
Bezorg ons graag een exemplaartje op het adres Kunstenpunt vzw, t.a.v. Muziekarchief, Ravensteingalerij 38, 1000 Brussel. Toegezonden releases worden meteen aan de website toegevoegd en worden vervolgens zorgvuldig bewaard naast tienduizenden andere Belgische platen & cd’s in de collectie van Kunstenpunt.

Ik heb een CD-R of digitale release uitgebracht, waar vind ik die terug?
Voorlopig nergens op deze website. Omdat de stapel cds en vinyl die we moeten verwerken nog zó overweldigend hoog is, geven we momenteel geen prioriteit aan CD-R of digitale releases. In de toekomst komt hier ongetwijfeld nog verandering in.

De uitgaven van ons klassiek ensemble staan niet of foutief op deze website
Klassieke muziek (& Hedendaags) komen voorlopig niet actief aan bod op Muziekarchief.be. Indien de bestaande informatie over een bepaald ensemble, orkest, componist of klassiek muzikant fout of verwarrend op deze website wordt weergegeven, geef ons een seintje. Indien gewenst kunnen we zonder probleem de informatie tijdelijk onzichtbaar maken. Werk maken van Klassieke & Hedendaagse muziek staat op ons verlanglijstje.

Muzikant [x] speelt ook mee met groep [y]!
Denk eraan dat we op deze website uitsluitend informatie verzamelen op basis van platen en cd’s. Gegevens over live-muzikanten, onuitgegeven filmmuziek, groepen zonder officiële release,… kunnen we momenteel niet toevoegen aan de website. Heb je toch een opmerking over een ontbrekende release, probeer dan zo concreet en volledig mogelijk de nodige info door te spelen.

Een spelfout!
Stuur ze ons door op muziekarchief@kunsten.be!

Een Muziekarchief zonder muziek?!
Meer luisterfragmenten aanbieden op Muziekarchief.be staat ook op ons verlanglijstje. Omdat we momenteel echter met beperkte mankracht kunnen werken aan deze website, kiezen we ervoor om voorlopig ons te focussen op informatie over releases.

Waar kan ik al deze muziek legaal downloaden?
Op muziekarchief.be zullen we zelf geen muziek verkopen. Het is wel zeker mogelijk dat we in de toekomst links zullen leggen naar legale downloadshops. Je kan zelf alvast eens een kijkje nemen op sites als Free Record Shop of iTunes.

Waar kan ik deze plaat of cd kopen?
Op muziekarchief.be verkopen we zelf geen platen of cd’s. Er bestaan heel wat online winkels waar je cd’s kan kopen, de bekendste voorbeelden in Vlaanderen zijn ProxisAzurCosmoxBol.com en Free Record Shop. Uiteraard is de cd- en platenwinkel in je buurt ook nog steeds een uitstekend startpunt in je zoektocht naar een specifieke release; neem zeker eens een kijkje op Platenzaken.com voor een lijstje met cd- en platenwinkels in België (en Nederland). Heel wat oudere cd’s of vinylplaten zijn niet meer verkrijgbaar maar kan je -met wat geluk- nog te pakken krijgen in tweedehandswinkels, op platenbeurzen (zie bvb. Kdx fairs) of via veilingwebsites als eBay of Kapaza.be2dehands.beBobbo.be en zoekertjes.net. Veel succes!

Ik heb een hoop oude Belgische platen liggen, komen jullie die ophalen?
Stuur ons een mailtje en geef ons een idee welke platen je kwijt wil. Let wel: We zijn enkel op zoek naar releases van en met Belgische artiesten en we kunnen jammer genoeg geen vergoeding aanbieden voor je collectie. Platen die je schenkt worden zorgvuldig bewaard in de collectie van Kunstenpunt en de informatie erover wordt opgenomen op www.muziekarchief.be.

Kan ik jullie foto’s, artikels, knipsels,… bezorgen over een artiest?
Dat mag je zeker doen, maar de kans is zeer klein dat we de informatie op deze website zullen kunnen opnemen. Op muziekarchief.be bieden we -althans op dit moment- uitsluitend informatie over releases en opnamen.

Muziekarchief verlanglijstje

Op dit moment werken we aan het finaliseren van de bestaande informatie op www.muziekarchief.be met de collectie van Kunstenpunt als leidraad. Nieuwe releases die ons bereiken worden ook systematisch toegevoegd aan de website.

Omdat we voorlopig werken met beperkte middelen moeten we prioriteiten stellen en keuzes maken. Hieronder vind je ons verlanglijstje, maar waarvoor we bijkomende middelen zoeken.

 • Verder aanvullen van bestaande gegevens
  De collecties van VRT en Kunstenpunt moeten nog verder worden verwerkt op deze website, maar daarnaast kan de databank nog sterk verrijkt worden met andere bestaande databanken, catalogi etc.
 • Uitbreiden naar andere muziekgenres
  In een eerste fase is er vooral werk gemaakt van pop- en rockmuziek. Voor muziekgenres als jazz, wereldmuziek, chanson, folk, klassiek, dance,… is er nog bijzonder veel ruimte voor inhoudelijke uitbreiding. Hierbij willen we op termijn genrespecifieke collecties betrekken om ook voor deze genres te komen tot een representatieve en zo volledig mogelijke inventaris.
 • Uitbreiden naar klassieke (en hedendaagse) muziekopnamen
  De databank is momenteel structureel geoptimaliseerd voor ‘lichte’ muziek. Indien we ook klassiek op een zinvolle manier willen inventariseren moet nog een hoop studiewerk gebeuren en zijn een aantal uitbreidingen van databank en software noodzakelijk.
 • Aanvullen met unieke en live-opnamen
  Behalve muziek die in het verleden commercieel uitgebracht werd, bestaat er ook een immens arsenaal aan onuitgegeven muziekopnames. Alternatieve versies van bestaande opnames, live registraties, demo-versies, bewerkingen,… Uiteraard is niet elke opname even waardevol maar willen we evenmin de kans mislopen om sommige juweeltjes te missen die in het reguliere circuit niet aan bod zijn gekomen.
 • Het scannen van hoezen
 • Het digitaliseren van muziek
  Veel muziekopnamen bestaan enkel op vinylplaat of op een magneetband. Dergelijke opnamen zouden moeten beschermd worden tegen allerhande fysieke kwalen d.m.v. een digitale kopie.
 • Luisterfragmenten
  Het (gedeeltelijk) beluisterbaar maken van de muziekinventaris op www.muziekarchief.be zou ontegensprekelijk een nieuwe dimensie geven aan het project.