Met Kunstenpunt naar Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa

(c) Amman Design Week

Kunstenpunt organiseert van 5 tot 11 oktober 2018 een werkbezoek in Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa voor kunstenaars en professionals in de kunstensector (beeldende kunsten, podiumkunsten en muziek) in Vlaanderen. Dit bezoek kadert in het bredere traject van Kunstenpunt rond het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Het programma is samengesteld door kunstenaar Samah Hijawi en vindt plaats tijdens de Amman Design Week in Amman en de openingsweek van het Qalandyia International Festival in Ramallah. Het werkbezoek bestaat uit bezoeken aan kunstorganisaties en kunstenaarsinitiatieven, ontmoetingen met kunstenaars en curatoren/programmatoren, en deelname aan voorstellingen, tentoonstellingen en concerten.

Kunstenpunt nodigt een groep van twaalf mensen uit de sector uit om deel te nemen aan het programma. Voor individuele kunstenaars, onafhankelijke curatoren en programmatoren, en structureel gesubsidieerde organisaties onder de 300.000€ voorziet Kunstenpunt de betaling van het verblijf en een vergoeding van 400€ als bijdrage in de reiskosten. Medewerkers van gesubsidieerde organisaties boven de 300.000€ betalen hun eigen reis en verblijf. Alle deelnemers krijgen lokaal vervoer en één maaltijd per dag aangeboden.

Voorwaarden

Wie zich kandidaat wilt stellen, moet rekening houden met volgende voorwaarden:

  • beschikbaar zijn van 5 tot en met 11 oktober 2018;
  • ten minste drie jaar actief betrokken zijn bij de professionele kunstensector in Vlaanderen/Brussel;
  • een duidelijke motivatie en een toekomstperspectief hebben rond samenwerking met partners uit de bezochte steden en/of andere spelers uit de MENA-regio;
  • bereid zijn om na afloop een verslag te schrijven over je deelname.

Deelname & selectie

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot 18 mei 2017 om 17u door een mail in het Engels te sturen naar Lissa Kinnaer met daarbij je naam, je contactgegevens (telefoon, e-mailadres), je cv (waaruit drie jaar actieve betrokkenheid bij het Vlaamse kunstenveld blijkt) en je motivatie omtrent uitwisseling met partners uit de bezochte steden en/of de bredere MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika). De aanvragen worden beoordeeld door Samah Hijawi, Paul Kerstens (Connexion vzw) en het Team Internationaal van Kunstenpunt. Wie geselecteerd wordt voor deelname, ontvangt op 28 mei een bevestigingsbericht.

Voorlopig programma

In Amman bezoeken we Darat Al Funun: The Khalid Shoman FoundationThe National Center for Culture and Arts, en ontmoeten we de medewerkers van het Al Balad Theater. Samen met MMAG organiseren we een informeel diner met kunstenaars en kunstenaarscollectieven die de scene in verschillende hoedanigheden activeren. In Ramallah bezoeken we organisaties die in de dans- en performance-scene werken, zoals Saryyet Ramallah, en Al Funun die ook als muziekarchief functioneren. Al Kamandjati en Samer Jaradat productions zullen ons introduceren bij muzikanten en productiehuizen in de muzieksector. We zullen ook de AM Qattan Foundation bezoeken in hun nieuwe gebouw, evenals het onlangs geopende Palestine Museum. Samen met het Khalil Sakakini Culture Center sluiten we ons aan bij kunstenaars en denkers voor een discursieve bijeenkomst over het concept ‘solidariteit’. In Jeruzalem ontvangt Al Mamal Foundation for Contemporary Art, gevestigd in de oude stad, ons samen met een aantal lokale kunstenaars, voor een concert en een diner op hun dak. De volgende dag bezoeken we Al Hosh, Yabous, en El Hakawati, en ontmoeten we de mensen van het nieuw opgerichte Shafaq Network. De laatste stop is in Haifa, die bekendstaat om zijn levendige muziekscene. We ontmoeten er bands waaronder Toot Ard, Otto Band, Maghnatees, theatergroepen Ya Samar! Theater Group, Al Khashabeh Theater, evenals het pas opgerichte Manjm Haifa Culture Lab en de mensen achter het Haifa Independent Film Festival.

Het programma voorziet ook enkele kunstwandelingen met lokale kunstenaars, die een kleinere groep deelnemers zal meenemen om hun vrienden te ontmoeten en intieme gesprekken te voeren over hun projecten.

Ten slotte valt de reis samen met twee grote evenementen; de Amman Design Week in Amman, en Qalandiyah International met een programma in Ramallah, Jeruzalem en Haifa.

Over Samah Hijawi

Samah Hijawi is een kunstenaar die woont en werkt in Brussel. Momenteel promoveert ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Brussel en de ULB. Van 2005 tot 2013 werkte ze samen met Ola El-Khalidi en Diala Khasawneh voor Makan art space, een onafhankelijke kunstruimte in Amman. Van 2012 tot 2017 werkte ze met Shuruq Harb en Toleen Touq voor het curatorieel platform The River Has Two Banks.
samahhijawi.com

Meer informatie

Lissa Kinnaer

Je leest: Met Kunstenpunt naar Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa