Werkbezoek aan Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa

05-11 okt 2018
Werkbezoek
Werkbezoek aan Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa

(c) Amman Design Week

Kunstenpunt organiseert van 5 tot 11 oktober 2018 een werkbezoek in Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haifa voor kunstenaars en professionals in de kunstensector (beeldende kunsten, podiumkunsten en muziek) in Vlaanderen. Dit bezoek kadert in het bredere traject van Kunstenpunt rond het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Het programma is samengesteld door kunstenaar Samah Hijawi en vindt plaats tijdens de Amman Design Week in Amman en de openingsweek van het Qalandyia International Festival in Ramallah. Het werkbezoek bestaat uit bezoeken aan kunstorganisaties en kunstenaarsinitiatieven, ontmoetingen met kunstenaars en curatoren/programmatoren, en deelname aan voorstellingen, tentoonstellingen en concerten.

Voorlopig programma

In Amman bezoeken we Darat Al Funun: The Khalid Shoman FoundationThe National Center for Culture and Arts, en ontmoeten we de medewerkers van het Al Balad Theater. Samen met MMAG organiseren we een informeel diner met kunstenaars en kunstenaarscollectieven die de scene in verschillende hoedanigheden activeren.

In Ramallah bezoeken we organisaties die in de dans- en performance-scene werken, zoals Saryyet Ramallah, en Al Funun die ook als muziekarchief functioneren. Al Kamandjati en Samer Jaradat productions zullen ons introduceren bij muzikanten en productiehuizen in de muzieksector. We zullen ook de AM Qattan Foundation bezoeken in hun nieuwe gebouw, evenals het onlangs geopende Palestine Museum. Samen met het Khalil Sakakini Culture Center sluiten we ons aan bij kunstenaars en denkers voor een discursieve bijeenkomst over het concept ‘solidariteit’.

In Jeruzalem ontvangt Al Mamal Foundation for Contemporary Art, gevestigd in de oude stad, ons samen met een aantal lokale kunstenaars, voor een concert en een diner op hun dak. De volgende dag bezoeken we Al Hosh, Yabous, en El Hakawati, en ontmoeten we de mensen van het nieuw opgerichte Shafaq Network.

De laatste stop is in Haifa, die bekendstaat om zijn levendige muziekscene. We ontmoeten er bands waaronder Toot Ard, Otto Band, Maghnatees, theatergroepen Ya Samar! Theater Group, Al Khashabeh Theater, evenals het pas opgerichte Manjm Haifa Culture Lab en de mensen achter het Haifa Independent Film Festival.

Het programma voorziet ook enkele kunstwandelingen met lokale kunstenaars, die een kleinere groep deelnemers zal meenemen om hun vrienden te ontmoeten en intieme gesprekken te voeren over hun projecten.

Ten slotte valt de reis samen met twee grote evenementen; de Amman Design Week in Amman, en Qalandiyah International met een programma in Ramallah, Jeruzalem en Haifa.

Over Samah Hijawi

Samah Hijawi is een kunstenaar die woont en werkt in Brussel. Momenteel promoveert ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Brussel en de ULB. Van 2005 tot 2013 werkte ze samen met Ola El-Khalidi en Diala Khasawneh voor Makan art space, een onafhankelijke kunstruimte in Amman. Van 2012 tot 2017 werkte ze met Shuruq Harb en Toleen Touq voor het curatorieel platform The River Has Two Banks.
samahhijawi.com

Meer informatie

Lissa Kinnaer