Kunst Aan Zet: renteloos kunst kopen bij 22 galerieën

Galeriehouders Adriaan Raemdonck en Sofie Van de Velde voor een kunstwerk van Charline Tyberghein. Foto: (c) Dries Cools - Kunst in Huis

Met ‘Kunst Aan Zet’ kunnen kunstliefhebbers een renteloze lening aangaan om een hedendaags kunstwerk te kopen. Het pilootproject start bij 22 galerieën in Vlaanderen en Brussel.

Wie werk van een levend kunstenaar uit Vlaanderen of Brussel wil aankopen kan vanaf nu renteloos €500 tot €7000 lenen via Kunst aan Zet. De Renteloze Kunstlening moet het voor meer mensen mogelijk maken om een kunstwerk of design te kopen. 

Kunst bij een breder publiek

Het initiatief – vroeger bekend als de kunstkooplening – wil de hedendaagse kunsten toegankelijker maken voor het brede publiek en zodoende ook kunstenaars een financieel duwtje in rug geven. Beeldend kunstenaars hebben doorgaans een onzeker inkomen en behoren gemiddeld bij de laagst verdienende kunstenaars zijn in het Vlaamse culturele veld (lees meer).

Elk verkocht werk zorgt er ook voor dat een kunstenaar voldoende inkomen heeft om te blijven creëren

Kunstenaar Filip Vervaet

Er is al lang sprake van een Vlaamse kunstkoopregeling naar Nederlands en Brits model. De Renteloze Kunstlening werd uitgewerkt door Minister Sven Gatz en gaat nu officieel van start onder Minister Lydia Peeters

Meer dan louter een kunstlening aanbieden wil Kunst Aan Zet ook de kunstwereld zelf toegankelijker maken. Galeriehouder Sofie Van de Velde: ‘Dit project past helemaal in de visie van onze galerie om kunst kopen voor iedereen haalbaar te maken.’

Uitbreiding vanaf maart

Kunst Aan Zet is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met Kunst in Huis, dat instaat voor de coördinatie en het promoten van de lening, en Hefboom, dat de Kunstlening verstrekt. Hefboom verschaft in samenwerking met Cultuurloket ook de Cultuurkredieten (renteloze lening) voor professionele actoren in de cultuursector.

De lancering met tweeëntwintig galeries is een pilootproject voor de komende zes maanden. Vanaf maart wordt het netwerk uitgebreid met nieuwe aanbieders van de Kunstlening.