Krijg je geen lening bij de bank? Cultuurkrediet laat je lenen tot 100.000 euro

Productiehuis Perpodium vroeg een Cultuurkrediet aan om zijn eerste stappen als organisatie te zetten. Foto: (c) Clara Hermans

Cultuurprofessionals die geld nodig hebben voor een project of investering maar daarvoor geen lening krijgen bij de bank kunnen vanaf nu terecht op cultuurkrediet.be.

Naar aanleiding van de eerste verjaardag van het Cultuurloket lanceert minister Sven Gatz de uitwerking van het Cultuurkrediet. Deze aanvullende vorm van financiering is een krediet of lening tot 100.000 euro voor professionelen uit de culturele sector. Belangrijk is dat het om een project of een investering gaat waarvoor iemand geen lening kan krijgen bij bank. De rente varieert van 0% tot 3%. Voor een Cultuurkrediet moet je geen waarborg geven en het is bovendien achtergesteld. 

Een Cultuurkrediet kan aangevraagd worden bij Hefboom, de partner die door de Vlaamse overheid is aangeduid. Voor kredieten boven de 100.000 euro werkt de Vlaamse overheid samen met ParticipatieMaatschappij Vlaanderen.

Let op: voor een Cultuurkrediet heb je een onderbouwd en financieel plan nodig om aan te tonen dat je project haalbaar is en terug te betalen valt. Heb je hier weinig ervaring mee? Dan kan je terecht bij Cultuurloket voor ondersteuning.

Over Cultuurloket

Het Cultuurloket is de omvorming van het Kunstenloket naar een cultuurbreed aanspreekpunt. Iedereen uit de cultuursector kan bij dat loket aankloppen voor advies en ondersteuning.