Felix De Clerck geeft de fakkel door bij Kunstenpunt

Felix blijft tot het najaar 2018 aan het hoofd van Kunstenpunt.

Na vier jaar neemt algemeen directeur afscheid van het steunpunt voor de kunsten in Vlaanderen en Brussel.

De Clerck stond aan het hoofd van het nieuwe steunpunt voor de professionele kunsten in Vlaanderen en Brussel sinds zijn oprichting in 2014. “Ik ben blij met wat Kunstenpunt in deze periode gerealiseerd heeft, mijn werk is nu afgerond.”

Voorzitter van Kunstenpunt Tom Auwers: “Felix kickstartte Kunstenpunt en begeleidde de fusie van drie organisaties met verschillende achtergronden, wat niet eenvoudig was.” Felix blikt tevreden terug op enkele belangrijke resultaten de voorbije jaren. “Eén speerpunt was het versterken van de positie van kunstenaars. Een onderzoek over hun precaire socio-economische positie leidde tot een open oproep voor projecten om die positie te verbeteren. Ook brachten we de spreiding van onze podiumkunsten, muziek en beeldende kunst in kaart, in binnen- en buitenland. De ondersteuning voor de internationalisering van de praktijk werd sterk uitgebreid en verdiept. Dat vertaalde zich onder meer in een focus op het Midden-Oosten en Noord-Afrika.”

Kunstenpunt zette de voorbije jaren sterk in op onderzoek, ontwikkeling en internationalisering. De organisatie wil de komende jaren extra inzetten op een actieve dienstverlening aan kunstenaars en kunstwerkers. Een vernieuwd organisatiemodel moet daarvoor de gepaste onderbouw geven. Felix De Clerck:“Kunstenpunt is geëvolueerd naar een vlakke organisatie, waarin zelfsturende teams van onderzoekers, experten en netwerkers centraal staan.” De nieuwe directie moet scherpte houden in de richting die Kunstenpunt uitgaat. “Met ons aanbod willen we een merkbaar verschil maken als ondersteuner van de kwaliteitsvolle en eigenzinnige Vlaamse kunstensector in een wereld die snel en fundamenteel verandert.”

Felix blijft tot het najaar 2018 aan het hoofd van de organisatie. Ten laatste in januari 2019 gaat Kunstenpunt verder onder een nieuwe leiding. Op korte termijn wordt gezocht naar een nieuwe algemene leiding.