Een fotoverslag van Chris Keulemans’ verkenning van Brussel

Chris Keulemans op zoek naar nieuwe gronden in Brussel (c) Sofie Joye

Een maand lang verbleef journalist-schrijver Keulemans in Brussel om er een levende plattegrond van de stad te schrijven. Samen met Kunstenpunt’er Sofie Joye ontmoette hij mensen en leerde hij plekken kennen. Zijn indrukken schreef hij neer in een stevige longread.

Eén van de kerntaken van Kunstenpunt is het monitoren van evoluties in de kunstpraktijk in en uit Vlaanderen en het in kaart brengen van een mogelijke toekomst voor die kunsten.

In onze steden zien we vandaag heel wat plekken waar interessante kruisbestuivingen plaatsvinden. We zien nieuwe allianties tussen kunsten, ambachten, activisme en de stad.

Op welke manier ontstaan deze  plekken? Wie maakt er deel van uit en wie niet? Welke dynamieken zijn er aan het werk? Welke allianties worden er gesloten?

Chris Keulemans maakte in opdracht van Kunstenpunt een levende plattegrond van Brussel, in de vorm van een ‘reisverslag’. Sofie Joye illustreert met beelden.

Over Chris Keulemans

Chris Keulemans (Tunis, 1960), was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat. In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen.

Hij publiceerde zes boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en VrijNederland. Hij schreef essays voor publikaties van Jonas Staal, Lidwien van de Ven, Anna Tilroe, Gert Urhahn, Fiona Tan en de tentoonstelling TheUnwantedLand (2010-2011). Voor een onderzoek over kunst in tijd van crisis of gewapende conflicten reisde hij door steden als Beirut, Jakarta, Algiers, Prishtina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, waar hij talrijke gedreven en getalenteerde kunstenaars opzocht.

Meer informatie

Nieuwstedelijke Grond is een onderdeel van de onderzoeks- en ontwikkelingslijn Kunst & Stad van Kunstenpunt. Meer informatie via Sofie Joye.