Eén aanspreekpunt voor de niet-klassieke muziek in Vlaanderen en Brussel

Dvtch Norris op Eurosonic 2019 onder de vlag van Belgium Booms - een van de initiatieven van Kunstenpunt die in de toekomst door de nieuwe organisatie worden opgevolgd (c) Jelmer de Haas

Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz zet het licht op groen voor de uitbouw van Poppunt tot een nieuwe organisatie voor de ondersteuning van de niet-klassieke muziek. Kunstenpunt blijft aanspreekpunt voor de klassieke muziek en zet – in samenwerking met de nieuwe organisatie – verder in op dataverzameling en onderzoek rond de volledige muzieksector.

Poppunt en de niet-klassieke muziekwerking van Kunstenpunt worden ondergebracht in één aanspreekpunt. De organisatie zal ondersteuning bieden aan artiesten en bij uitbreiding iedereen die actief is in de muzieksector in Vlaanderen en Brussel – van beginner tot professional, van lokaal tot internationaal en met aandacht voor alle genres van pop, rock, dance, blues, metal, reggae, urban tot jazz, folk en wereldmuziek.

Tot 2018 was er de opsplitsing tussen niet-professionele en professionele muziekondersteuning. Beginnende tot semi-professionele artiesten konden tot nu toe steeds terecht bij Poppunt, dat zich al 20 jaar inzet voor een beter landschap voor muzikant en dj; professionele artiesten en hun entourage van labels, managers en bookers keken naar Kunstenpunt, dat naast muziek ook podiumkunsten en beeldende kunsten ondersteunt.

Vanaf vandaag start het traject richting een nieuwe organisatie. Dit voorjaar volgt een dialoog met verschillende spelers uit de muzieksector. In het najaar maakt de nieuwe organisatie een doorstart met de lancering van een nieuwe naam en een nieuw merk, en met een versterking van personeel en bestuur. Minister Sven Gatz ziet in de oprichting een logische stap: “We geloven sterk dat één organisatie voor niet-klassieke muziek die bruggen slaat tussen genres, en tussen liefhebbers en professionelen beter aansluit bij de realiteit en de sector kan helpen in een snel veranderende en competitieve omgeving.”

Luc Nowé, huidig directeur van Poppunt, komt aan het hoofd van de organisatie. Hij ziet extra kansen voor iedereen die actief is in de muziek: “Eén plus één is drie. De bundeling van expertise en knowhow van Poppunt en Kunstenpunt geeft ons de nodige troeven om – samen met de sector – verder te bouwen aan een beter muzieklandschap.” Ann Overbergh, die Kunstenpunt sinds deze maand leidt, ziet hoe beide organisaties elkaar aanvullen: “Poppunt bedient zijn sector hands-on en vanuit nauwe nabijheid. Kunstenpunt heeft alle expertise voor dataverzameling en sectorbreed onderzoek in huis; die kennis stellen we met plezier ter beschikking. We kunnen elkaar enkel versterken.”

Initiatieven zoals vi.be, Lokale Helden, Belgium Booms-showcases en de Belgian Jazz Meeting gaan in tussentijd gewoon verder.