De Biënnale van Venetië 2022: Francis Alÿs, Hilde Teerlinck & Young Curators Programme

Ter gelegenheid van de 59ste Biënnale van Venetië presenteert Francis Alÿs The Nature of the Game, een tentoonstelling met een selectie films en een schilderijenserie in het Belgische paviljoen (Vlaanderen) gecureerd door Hilde Teerlinck. Daarnaast zullen 6 opkomende Belgische curatoren tijdens de Biënnale onderzoek verrichten en ervaring opdoen.

The Nature of the Game

The Nature of the Game wordt in het Belgisch Paviljoen gepresenteerd van 23 April – 27 November 2022 en toont een selectie van recente korte films door Alÿs die sinds 2017 zijn opgenomen in onder anderen Irak, Hongkong, Democratische Republiek Congo, België en Mexico.

Alÿs filmt de ingenieuze interactie van de kinderen met hun omgeving, zonder zich met de spelletjes te bemoeien, hij onthult de verborgen spelregels, hun diepe medeplichtigheid en hun hoopvolle stemming en vreugde. De installatie in het Paviljoen nodigt de bezoeker uit om door een labyrint van schermen te lopen, alsof hij zich midden in een mondiale speeltuin bevindt. Geluid en beeld van de verschillende films werken op elkaar in, fragmenten vormen samen een geheel, allegorieën die de complexiteit van een soms harde realiteit vertalen. 

Children’s Game #10: Papalote, Balkh, Afghanistan, 2011, 4’13”, In collaboration with Félix Blume and Elena Pardo (© Courtesy the artist)

Menselijk gedrag in het stedelijk leven observeren, onderzoeken en documenteren is kenmerkend voor het werk van Alÿs. Als een etnograaf legt hij in zijn films zowel de kracht van culturele tradities als de vrije, autonome houding van kinderen vast, zelfs in de zwaarste conflictsituaties. De afgelopen tien jaar hebben kinderspelen een centrale rol in Alÿs’ werk gekregen. Het vastleggen ervan is een manier geworden om de patronen te doorzien waarnaar mensen leven. Sommige spelletjes zijn specifiek voor een bepaalde plaatselijke of culturele traditie, maar de meeste worden in de hele wereld gespeeld. Dat geeft het werk zijn universele karakter.

“Een jongetje rent, laat zich vallen en maakt met één been een schuiver over de grond, met de punt van zijn schoen raakt hij een denkbeeldige bal, en hij scoort! Een actie die niet voor Messi onderdoet! In de droge, stoffige straten is de blijdschap voelbaar. Maar zelfs als de bal er niet is, is hij er wel…”

Hilde Teerlinck over het werk van Francis Alÿs

Naast de filmpresentatie is er een reeks kleine schilderijen uit de periode van 1994 tot 2021 te zien, die de context schetsen waarin een aantal van de films gemaakt zijn. Van Kaboel tot Ciudad Juárez, van Jeruzalem tot Shanghai: ze getuigen van Alÿs’ onmiskenbare poëtische gevoeligheid voor sociale en politieke kwesties. De tentoonstelling zal in 2023 worden gepresenteerd in WIELS (Brussel, België).

Over de selectie

Curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs zijn geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië 2022. De selectieprocedure verliep in twee fasen. In een eerste fase nodigde de jury zes curatoren uit om een tentoonstellingsconcept voor te stellen voor het Belgisch Paviljoen in Venetië. In een tweede fase, na de voorstelling van elk project, nam de jury de uiteindelijke beslissing op 12 juni 2020.

De selectie werd georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Regering. De jury was samengesteld uit experten van de kunstensector en bestond uit Devrim Bayar (enkel eerste fase), Frank Benijts, Hicham Khalidi, Zeynep Kubat, Jozefien Van Beek, Sofie Van de Velde en Els Wuyts (enkel eerste fase) met Dirk De Wit als (niet stemmende) voorzitter en Stan Van Pelt als secretaris.

Francis Alÿs werd geboren in 1959 in Antwerpen en woont sinds 1986 in Mexico-Stad. Zijn oeuvre omvat vele disciplines, van schilderen en tekenen tot film en animatie. Hilde Teerlinck werd geboren in 1966 in Brugge en woont en werkt vandaag in Barcelona waar ze directeur is van de Han Nefkens Stichting, die jonge videokunstenaars uit de hele wereld steunt met werkbeurzen.

Young Curators Programme

Het Young Curators Programme [YCP] is een fellowship programma voor opkomende curatoren actief in België. Fellows krijgen een mandaat om zes weken in Venetië te verblijven. Van hen wordt verwacht dat ze onderzoek verrichten en ervaring opdoen door actief deel te nemen aan het leven van het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië — La Biennale di Venezia.

Voor de tweede editie selecteerde het YCP zes opkomende curatoren om tweetalige duo’s te vormen tijdens elke programma termijn. Gedurende een dag krijgen de deelnemers een opleiding van curator Hilde Teerlinck. Naast het aanmoedigen van de interactie tussen Nederlandstalige en Franstalige professionals, wil het YCP de curatoriële praktijk bevorderen.

De volgende opkomende curatoren zullen deze editie deelnemen aan het fellowship programma:

Ontdek hier alles over het Belgische Paviljoen

Meer informatie

Vragen? Contacteer Stan Van Pelt van het Team Kunsten en Cultureel Erfgoed via stan.vanpelt@vlaanderen.be of +32 2 553 68 98.