Chloë Delanghe in residentie bij TOKAS (Japan)

De beeldend kunstenares zal in het najaar van 2019 drie maanden werken en verblijven in de kunstenaarsresidentie in Tokio.

Uit alle aanvragen kozen TOKAS en het Departement CJM voor Delanghe omdat ze veel potentieel zien in haar werk, waarin ze persoonlijke onderwerpen een poëtische en universele betekenis geeft. Het werk dat Delanghe in Tokio wil doen, past binnen haar haar oeuvre en blijft weg van het stereotype exotisme.

Chloë Delanghe (1991) is beeldend kunstenaar en werkt met fotografie en film. Ze behaalde haar Bachelor in de Schone Kunsten aan Luca School of Arts in Brussel en haar Master aan KASK in Gent. Ze exposeerde onder andere bij Extra City Kunsthal, S.M.A.K., CINEMATEK en WIELS, waar ze in 2016 haar boek Reasons to Be Cheerful presenteerde. Delanghe was eerder artist in residence bij WIELS (2015), FLACC (2017) en STRT Kit (2018). Ze is een van de oprichters van elephy, een productie- en distributieplatform voor film- en mediakunst.

Vlaams beleid rond internationale residentieplekken

Tijdens een culturele handelsmissie naar Japan begin 2019 ondertekende minister Sven Gatz een overeenkomst met de residentieorganisatie TOKAS (Tokyo Arts and Space). Dankzij samenwerkingen met residentie- en werkplaatsen over de hele wereld wil Vlaanderen kunstenaars de tijd en ruimte bieden om buiten hun vertrouwde geografische context te werken aan de ontwikkeling van hun oeuvre.

Ook op residentie in het buitenland?

Dit zijn de komende indiendata voor internationale residenties: