Belgische fotografie in de kijker in Arles op parcours met interventies

Estelle Lecaille (onafhankelijk curator bij mòsso) en Simon Delobel (directeur van KIOSK) zetten deze zomer de Belgische fotografie in de kijker in Arles. Met Ter werelden komen zetten ze een parcours op met toevallige en informele ontmoetingen met fotografen in de publieke ruimte. Hun voorstel werd geselecteerd na een open oproep.

Van portretfotografie en zelfportretten tot documentaire fotografie of fotocollages, de curatoren hebben gekozen voor Belgische fotografen die erkenning verdienen bij het grote publiek: Hélène Amouzou, Patrick Wokmeni, Rami Hara, Chrystel Mukeba, Brahim Tall, Prignot & Alvarez, Muhiba Botan en Kamel Moussa

In een tijd waarin xenofobie en het sluiten van grenzen de politiek beheersen en waarin de samenleving verkrampt op zichzelf terugplooit, lijkt het van fundamenteel belang werk te tonen van kunstenaars die een andere visie op onze samenleving voorstellen: een multiculturele, kosmopolitische blik die rijk is aan verfrissende bijdragen van buitenaf.

De geselecteerde werken weten denkbeeldige grenzen op te heffen en leggen denksystemen en mentale constructies bloot die ons met elkaar verbinden. Op die manier tonen ze aan dat we één en dezelfde menselijke gemeenschap vormen. De ander aanspreken via kunst blijft een unieke manier om zich open te stellen naar elkaar, om mogelijkheden af te tasten en om onze verhouding tot de wereld te herdenken. 

Ter werelden komen zal in de eerste week van juli 2021 in Arles plaatsnemen en wordt ondersteund door Kunstenpunt, de Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in Parijs, Wallonie-Bruxelles-International en de Direction des Arts plastiques contemporains van de Fédération Wallonie-Bruxelles.