Let me be your guide: Turning Photography

Bert Danckaert - Horizon - Bangkok 2015

Visuele gids doorheen de hedendaagse Belgische fotografie, gelanceerd naar aanleiding van Dirk Braeckman op de Biennale van Venetië 2017

Dirk Braeckmans selectie voor het Belgisch Paviljoen op de 57ste Biënnale van Venetië was in 2017 de aanleiding om onze schijnwerpers te richten op enkele van de meest gedurfde kunstenaars die toen in België werkten met het medium fotografie. Hun zelfreflectie heeft geleid tot nieuwe en gedurfde pogingen om de mogelijkheden van fotografie te herdefiniëren. Turning Photography bestaat uit een gecureerde selectie van kunstenaarsportretten en essays.

Hoewel fotografie vele gedaanten kan aannemen in het werk van zowel de opkomende als de meer gevestigde fotografen en kunstenaars, hebben ze meestal één ding gemeen: een fascinatie voor het specifieke regime van zichtbaarheid dat de fotografie heeft geïntroduceerd.

Fotografen worden in België geconfronteerd met dezelfde uitdagingen als fotografen wereldwijd. Fotografen stellen het medium voortdurend in vraag. Dit heeft geleid tot nieuwe en gedurfde pogingen om de mogelijkheden van het fotografische systeem opnieuw te definiëren. Sommige kunstenaars vinden een antwoord in de digitale wereld; anderen zoeken vernieuwing door oude analoge vaardigheden nieuw leven in te blazen; weer anderen proberen het fotografische proces radicaal te deconstrueren of werken met de materialiteit en driedimensionaliteit van het beeld.

 Partners: Kunstenpunt, Fédération Wallonie-Bruxelles, BOZAR, FOMU, M Leuven

Heel veel dank aan Contretype, Galerie Albert Baronian, Galerie Imane Farès, Galerie Meyer Kainer, Galerie Nadja Vilenne, Island, (SIC), Stieglitz19 en Katrien Reist.

Coördinatie bij Kunstenpunt: Katrien Kiekens, Lissa Kinnaer, An Seurinck, Martha Verleyen
Selectiecomité: Xavier Canonne/Le Musée de la Photographie in Charleroi, Dirk De Wit, Ivo Ghizzardi, Geert Goiris, Inge Henneman, Steven Humblet, Christine Jamart, Anne Judong, Lissa Kinnaer, Anne-Françoise Lesuisse, Joachim Naudts, Christelle Rousseau/Le Musée de la Photographie in Charleroi, Valerie Verhack, Martha Verleyen,
Auteurs: Steven Humblet, Danielle Leenaerts, Anne-Françoise Lesuisse, Arjen Mulder, Joachim Naudts
Translation: Patrick LennonLet me be your guide

Kunstenpunt maakt je wegwijs in het Vlaamse kunstenlandschap via online gidsen en thematische sites rond hedendaagse dans, podiumkunsten voor een jong publiek, fotografie, koormuziek in de 21ste eeuw …

De thema's van Kunstenpunt

Welke thema’s of dossiers onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Ontdek hier het overzicht.