Afscheid van Margot Vanheusden

Familie, collega’s en vrienden hebben dinsdag afscheid moeten nemen van Margot Vanheusden.
Margot was artistiek coördinator van Établissement d’en Face Projects sinds 2002. Établissement is een Brusselse beeldende kunstorganisatie die voornamelijk bestaat uit kunstenaars. Van de Dansaertstraat verhuisde de organisatie naar de Ravensteinstraat, en eerder dit jaar naar het Jan Jacobsplein.
Samen met Etienne Wynants was ze dagelijks bestuurder van de organisatie.

Wars van trends en bekendheid zorgde Margot samen met de betrokken kunstenaars voor een uniek programma dat er steeds van uitging van wat een kunstenaar op die plek op dat moment wilde tonen.

De lijst met kunstenaars die er tentoonstelden is indrukwekkend. Margot maakte dit meer dan twintig jaar lang mogelijk zonder zelf de schijnwerpers op te zoeken. Daarom is Établissement een verhaal van een gemeenschap die elkaar steunt, en een plek van generositeit naar kunstenaars en publiek.

We hebben warme herinneringen aan Margot Vanheusden. Ze werkte met toewijding en was zorgzaam voor alle kunstenaars waarmee ze samenwerkte.

Het afscheid komt veel te vroeg. Onze gedachten zijn bij haar familie, collega’s en vrienden en haar levenspartner Harald Thys, die als kunstenaar verbonden was aan Établissement, en waarmee ze altijd intens heeft samengewerkt.