Werkplaats voor (theater)auteurs 2021-2022

Oproep

Ben je op zoek naar een plek waar je in alle rust kan schrijven, omringd door andere auteurs? Een plek waar je in dialoog kan gaan met andere literaire makers?

Auteur Carmien Michels en de literaire organisatie VONK & Zonen bouwen samen aan een creatieve werkplek voor literaire makers, het Writing Apart Together Lab (WATLAB). In WATLAB werken alle verhalenvertellers aan hun eigen ding. Iedereen komt en gaat wanneer ie zelf wil. Meer dan een co-workingspace is WATLAB een laboratorium waar verhalenvertellers elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en tegelijk samen experimenteren met  de gedeelde schrijfplek.

In september 2021 willen we de eerste editie van het WATLAB uitrollen. Wij zoeken acht verhalenvertellers die samen met ons dit experiment willen aangaan.

Voor wie?

Wij zijn op zoek naar professionele verhalenvertellers in brede zin: romanciers, dichters, spoken word artiesten, theaterschrijvers, podcastmakers, illustratoren… die nood hebben aan een boeiende creatieplek.

We zoeken specifiek naar een kleine groep verhalenvertellers die de talentontwikkeling is ontgroeid en aan een tweede, derde of vijfendertigste boek, theaterscript, podcastreeks, podiumtekst of multidisciplinair literaire project schrijft. We hanteren geen leeftijdsgrens.

Wat biedt WATLAB?

1. Een schrijfplek.

 • Meer dan zomaar een kantoor: een broedplek, een atelier, een laboratorium én een ruimte in opbouw.
 • Een rustige, inspirerende gemeenschappelijke werkplaats waar je dag en nacht binnen kan.
 • Puur praktisch: het WATLAB is één grote ruimte met flexi bureaus en fix bureaus, een gemeenschappelijke eetplek, een keukentje, basiscomfort, printer en wifi. 

2. Een community.

 • De aanwezigheid van collega-verhalenvertellers. Carmien Michels is ook op vaste momenten in de week aanwezig in het WATLAB om te schrijven.
 • Het WATLAB deelt de ruimte met het kantoor van VONK & Zonen. Het team van VONK & Zonen denkt  graag mee na over je literaire vragen en plannen.
 • Toegang tot het magische terrein van de Blikfabriek, waar je horeca, bijzondere tuinen, zalen, constructies, organisaties en kunstprojecten tegenkomt. Hier vind je ook mogelijkheden om te vergaderen, workshops en optredens te organiseren.

3. Inspiratieavonden.

 • Publieksavonden waarop experts, verhalenvertellers  en publiek met elkaar in gesprek gaan.
 • Deze avonden worden steeds gecureerd door een duo van 2 makers: samen met een andere auteur krijg je budget om gasten uit te nodigen om jullie schrijfproces te voeden. (Wie schrijft over mieren, kan bijvoorbeeld een myrmecoloog uitnodigen.) VONK & Zonen en Carmien zorgen voor productionele en inhoudelijke ondersteuning. Voor deze avond word je ook vergoed.

Wat vraagt WATLAB?

 • Je actieve betrokkenheid bij de ruimte en de groep:
  • Basisengagement: Je bent regelmatig in het WATLAB in Hoboken om te creëren. We mikken op een minimum van 2 keer per week. In de realiteit zullen bepaalde makers soms voor een periode afwezig zijn, dan weer intensief aanwezig. We lezen er graag over in je aanvraag.
  • Autonomie: Je werkt autonoom aan je eigen projecten en neemt initiatief als je zaken wil aanpakken in het WATLAB.
  • Ruimte: je hebt zin om samen met de groep de ruimte naar je eigen hand te zetten.
  • Inspiratieavond: je cureert samen met een andere WATLAB-maker eenmalig een inspiratieavond. 
  • VONK & Zonen zorgt voor een maandelijkse lunch en richt regelmatig informele after work momenten in waar we met elkaar in gesprek kunnen gaan. 
 • Een maandelijkse bijdrage  van 30 euro/maand als deelname in de kosten.

Voor de piloteditie van het WATLAB willen we een spannende en diverse poule van professionele auteurs en verhalenvertellers samenbrengen die het project een vliegende start geven. We willen bouwen aan een plek en een gemeenschap die het metier van schrijven en maken ondersteunen. 

Vanuit een prikkelende omkadering hopen we een stimulans te geven aan nieuwe creaties en een sterker, duurzamer en collectiever literair veld.

WAAR? Blikfabriek, Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen.
WANNEER? September 2021 tot eind augustus 2022.
SELECTIEDAGEN? 26 en 27 augustus 
SELECTIECOMITÉ: Joke van Leeuwen, Rashif El Kaoui, Carmien Michels, Flore Keersmaekers

Stel je kandidaat via dit formulier

Meer informatie

Meer info bij info@vonkenzonen.be