Stel je kandidaat om als regisseur te werken met kwetsbare groepen uit de regio Campania (Napels) van 20 november tot 4 december 2022

Call
Fondazione Campania dei Festival / EUNIC / Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging Rome / Kunstenpunt

Theaterfestival ‘Quartieri di Vita’ (Napels-Salerno) zoekt een regisseur uit Vlaanderen om gedurende twee weken te werken met kwetsbare groepen uit de regio Campania.

Wat?

Een regisseur uit Vlaanderen met een sociaal geëngageerde praktijk wordt uitgenodigd om van 20 november tot 4 december 2021 te werken met een groep kwetsbare burgers, in samenwerking met een Italiaans regisseur. De kwetsbare groepen bestaan uit risicojongeren, vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, migranten, mensen met andere bekwaamheden, mensen met psychiatrische stoornissen, enz.

De workshop zal plaatsvinden in het Italiaans omdat niet alle deelnemers Engels machtig zijn, en er wordt een tolk Italiaans-Nederlands voorzien. De duur van de workshop varieert tussen 4 en 6 uren per dag. Er worden kleine toonmomenten voorzien binnen deze periode.

In oktober 2022 zal de geselecteerde regisseur uit Vlaanderen kennismaken met de groep en de Italiaanse regisseur via videoconferencing, en zullen ze samen de workshop voorbereiden.

Context

Deze workshop wordt georganiseerd in het kader van ‘Quartieri di vita’, een jaarlijks festival rond kunst en samenleving in de regio Campania (Napels, Salerno). Voor deze 6de editie wensen de organisatoren ook buitenlandse kunstenaars te betrekken.

Daarvoor hebben ze kwetsbare groepen gekozen die daarvoor open staan, zoals vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, kwetsbare jongeren, migranten, anders validen en mensen met psychische stoornissen. Per groep is er ook een Italiaans regisseur.

Elke groep zal (samen met de Italiaanse regisseur) een workshop van twee weken volgen onder leiding van een buitenlands regisseur, die ervaring heeft met specifieke kwetsbaarheden. Daarvoor werkt het festival samen met buitenlandse culturele instituten zoals bijvoorbeeld het Goethe Institut, Czech Cultural Institute, Austrian Cultural Forum, Institut Français, Instituto Cervantes, Embassy of Lithuania enz, die één regisseur zullen voordragen uit hun land.

Voor Vlaanderen werkt de Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging te Rome samen met Kunstenpunt om een regisseur uit Vlaanderen te selecteren.

Hoe deelnemen?

Voorwaarden

Kandidaten zij actief in, en verbonden met de Vlaamse kunstscene, hebben een sociaal-geëngageerde kunstpraktijk en aanwijsbare ervaring met participatie: werken met kwetsbare groepen. Kandidaten zijn beschikbaar voor de hele periode. Het is niet noodzakelijk om Italiaans te spreken of te begrijpen, maar het is een plus. 

De organisator voorziet in reis- en verblijfkosten en een fee. Reis-en verblijfkosten worden bekostigd door de Diplomatieke Vertegenwoordiging. Er wordt een per diem van circa € 50,00 voorzien en een artistic fee van € 1.300,00 .

Kandidaatstelling 

Kandidaten sturen een motivatiebrief in het engels met een CV ten laatste donderdag 22 september 2022 om 23:59 aan Sofie Joye : sofie@kunsten.be. Kandidaten geven aan met welke typologie van kwetsbaarheid ze ervaring hebben. Dat helpt de organisatie om de goede koppeling te maken. Kandidaten geven aan welke talen ze vlot spreken. Per 26 september zal de kandidaat gekozen worden.

Organisatie

Culturele instituten en culturele vertegenwoordigers werken dikwijls samen in de verschillende hoofdsteden. Die samenwerking wordt gestimuleerd en ondersteund door EUNIC, European Union National Institutes for Culture – the European network of organisations engaging in cultural relations from all EU member states. In Italië werken ze dit jaar samen met het theaterfestival. De Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging te Rome is lid van EUNIC Italië. 

Bekijk een overzicht van de Italiaanse regisseurs in bijlage en een brochure in het Italiaans over het festival.