Open Oproep naar kunstenaars voor Modernism for the future 360/365

Oproep
Leiedal

De Litouwse stad Kaunas is in 2022 Europese Culturele Hoofdstad. Samen met Kaunas, het Instituut voor Culturele Strategie (CSI, Lviv, Oekraïne) en Industra Art (Brno, Tsjechië) lanceert Leiedal een open oproep naar kunstenaars voor een residentie binnen het Creative Europe-project Modernism for the Future 360/365.

Het modernisme is een van de sterkste recente verhalen in Europa op het vlak van cultuur en architectuur, een beweging die Europese regio’s verbindt. Toch zien wij nog steeds onontgonnen kansen voor interculturele dialoog, culturele identiteit en toekomstbestendig hergebruik van onroerend erfgoed.

Veel modernistische objecten in Europa bevinden zich vandaag op een ‘kruispunt’ waar actie is vereist, hetzij door aftakeling, verwaarlozing of andere factoren. Het project Modernism for the Future 360/365 (MoFu 360/365) gaat in op de uitdagingen bij het beschermen van het wereldwijde modernistische erfgoed:

 • een ontoereikend verhaal (in veel landen krijgt modernistische architectuur nog te weinig erkenning of aandacht, in verhouding tot de dominantere, oudere bouwkundige periodes)
 • de betrokkenheid van eigenaars en gebruikers (modernistisch cultureel erfgoed is vaak in privé-eigendom en dus is de verspreiding van de waarde en aanpak essentieel voor  het behoud).

Het doel van het project en de residenties is om het Europese modernistische erfgoed sterker te beschrijven, om zijn huidige betekenis voor de Europese en mondiale samenleving te weerspiegelen in artistieke interpretaties en de daaruit voortvloeiende realisaties die geënt zijn op een bepaalde plaats.

Wij zijn op zoek naar kunstenaars-onderzoekers met een artistiek project gebaseerd op de interpretatie van cultureel erfgoed, een project dat aanzet tot een holistische aanpak van duurzaamheid en vraagtekens plaatst bij het belang van modernistisch erfgoed voor deze en volgende generaties.

Het is de bedoeling dat de residerende kunstenaars een modernistisch gebouw naar keuze artistiek onderzoeken (Kortrijk, Brno, Lviv). Ze betrekken daarbij de plaatselijke gemeenschap, erfgoedeigenaars, experten, medewerkers op het gebied van cultureel erfgoed en niet te vergeten het ruime publiek. Door hun werk proberen ze een veelzijdige interpretatie en discussie te ontwikkelen via het begeleidende programma en het project zelf.

Uit de open oproep zal de jury van experten 4 kunstprojecten selecteren. De geselecteerde artiesten gaan een verblijf aan op de plaats van hun keuze.

De organisatie voorziet een artistieke bijdrage van 3.000 euro (incl. btw) voor elk kunstproject en een afzonderlijk budget voor de productiekosten, reiskosten en kosten voor accommodatie, promotie en advies van experts/instituten. Op het einde van de residentie wordt het werk bekendgemaakt door middel van een plaatselijke screening, voorstelling of tentoonstelling, afhankelijk van de artistieke discipline.

De resultaten van de werken worden in januari 2022 voorgesteld bij de opening van het event rond Kaunas, Culturele Hoofdstad 2022. De internationale tentoonstelling loopt tot maart 2022 en zal meer dan 80.000 bezoekers lokken.

De kunstenaar kiest voor een plaatselijke of internationale residentie.

Kunstenaars met lokale residentie:

 • ontwikkelen een werk geïnspireerd op Villa Gaverzicht (Waregem) of het voormalige Joegoslavische Expo 58-paviljoen (Wevelgem).
 • voeren hun artistieke research uit tussen 1 februari en 30 april 2021.
 • zijn tijdens diezelfde periode beschikbaar voor een plaatselijke screening, voorstelling of tentoonstelling (afhankelijk van de artistieke discipline).
 • toegang tot het modernistische gebouw en plaatselijke screening van het werk zijn mogelijk, maar vanwege de COVID-maatregelen kunnen we geen atelier of accommodatie voorzien tijdens de residentie.

Kunstenaars met internationale residentie:

De open oproep gaat uit naar alle artistieke disciplines (beeldende kunst, performancekunst, mediakunst, fotografie, literatuur…). Kunstenaars kunnen zich inschrijven voor meerdere residenties, maar moeten voor elke sollicitatie een afzonderlijk formulier invullen.

Projectvoorstel indienen

Procedure

Download het inschrijvingsformulier.

Stuur ons (onroerenderfgoed@leiedal.be) voor 15 januari 2021 om 20 uur:

 • je cv
 • artistieke portfolio
 • beelddocumentatie van je werk (pdf, max. 10MB)
 • het ingevulde projectvoorstel
 • begeleidende visuele documentatie (max. 3 foto’s/schetsen – facultatief).

Tijdlijn

 • 15/01/21: deadline indienen projectvoorstellen
 • 22/01/21: selectie kunstenaars
 • 01/02/21 tot 30/04/21: plaatselijke residenties
 • 01/05/21 tot 30/07/21: internationale residenties
 • januari 2022: slottentoonstelling en publicatie

Rechten

De auteursrechten van het kunstwerk blijven bij de kunstenaar als zijn project wordt geselecteerd. De eigenaar van het uiteindelijke kunstwerk wordt de gastheer/partner (in het geval van lokale residenties: Leiedal). De kunstenaar verleent exclusieve gunning aan relevante instellingen en de leadpartner in Kaunas voor de tentoonstelling van het kunstwerk op de slottentoonstelling Modernism for the Future in Kaunas (Litouwen).

Vragen?

Bram Lattré
onroerenderfgoed@leiedal.be
tel. 056 24 16 16