Ontwikkel een artistiek project met locatie- en sensing tracking devices

Residentie
Constant vzw

Wat?

Spectral Desire Paths is een samenwerking tussen een kunstenorganisatie (Constant), een technologiebedrijf (Sensolus) en een onderzoeksgroep (Urban Species). Constant verbindt collectief artistiek werk met vrije software en intersectioneel feministisch denken. Sensolus maakt geolocatieve tracking tools voor wereldwijd opererende bedrijven. Urban Species ontwikkelt actie-onderzoek over participatie en stedelijkheid.

Spectral Desire Paths is een tweejarig traject. Het begint met een kunstresidentie bij Sensolus. Geïnspireerd door de residentie, zal het ontwikkelde artistieke werk aanleiding geven tot een periode van verder onderzoek en experimenteren met burgers in de stedelijke omgeving. In een afsluitende fase, eind 2022, zal dit traject gedeeld worden met andere organisaties en geïnteresseerde partijen.

Voor wie?

We bieden een residentie aan voor een kunstenaar, ontwerper, collectief, gelegenheidsformatie of andere artistieke constellatie die bereid is/zijn om in de eerste fase van Spectral Desire Paths een artistiek project te ontwikkelen met behulp van de technologie van Sensolus.

Sensolus maakt locatie- en omgevings-sensing-tracking-devices die aan grote objecten bevestigd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zeecontainers of trolley’s of andere objecten die zelf geen eigen batterij of energiebron hebben. Via een online platform kunnen de objecten worden gevolgd, in kaart gebracht en beheerd. Kenmerken zijn onder meer het “0G-protocol”, een algoritme voor gegevensintegriteit en een lange levensduur van de batterij, waardoor objecten zelfs kunnen worden gevolgd wanneer zij enkele maanden off-grid zijn. Op dataniveau omvatten de kenmerken lokalisatie- en activiteitsgegevens en verschillende soorten analyses die op deze gegevens voortbouwen.

We zijn nieuwsgierig naar kritische praktijken die vragen stellen bij gemeenschappelijke parameters van technologische ontwikkelingen in de context van het antropoceen, zoals: efficiëntie, optimalisatie, ontginning van hulpbronnen, vervuiling, industriële normativiteit. Vanuit onze betrokkenheid bij free/libre open source hard+software, burgerparticipatie, habitat en milieu, zouden we ook graag horen van praktijken die sociaal urgente kwesties belichten. Bijvoorbeeld: migratie, (on)gelijke behandeling, e-waste, duurzame hardware, (s)low tech, anders-urbanisme en de-globalisering.

Kandidaten moeten een hands-on benadering van technologie hebben en bereid zijn om Sensolus-technologieën te leren kennen. Het Sensolus team biedt wel ondersteuning, maar je moet wel kunnen omgaan met code, hardware, API’s, …

Omdat het ontwikkelde werk, de sources en toegepaste methodes gedeeld moeten kunnen worden met de rest van Spectral Desire Paths, werken we zoveel mogelijk met F/LOSS tools en vrije licenties. Ervaring op dat gebied is nuttig en wordt gewaardeerd.

Aan het eind van de residency vragen we dat een fysiek spoor van het werk bij Sensolus achterblijft, bijvoorbeeld in de vorm van een kunstwerk.

Hoe deelnemen?

Solliciteer voor 30 april 2021 (met een motivatiebrief, artistiek cv, vaardigheden) door een e-mail te sturen naar: peter@constantvzw.org
Antwoord: 7 mei 2021
Gesprekken: 18 mei 2021 namiddag.

Residentie-periode: laatste kwartaal van 2021
De manier van werken is te bespreken tussen aanvrager en Sensolus.
Einddatum residentie: 31-12-2021

Aanbod
Honorarium: 6000 euro
Werkbudget: 2000 euro
Sensolus ondersteunt met hun technologie en infrastructuur. Constant zorgt voor inhoudelijke en productionele ondersteuning.

Meer info

Lees de volledige call.