Maak een werk voor Limburg Lagedrukgebied, een festival over prestatiedruk en mentaal welzijn

Call
Avansa Limburg

Limburg Lagedrukgebied? Dat is een festival over prestatiedruk en mentaal welzijn, in 3 Limburgse gemeenten, voorjaar 2024, voor alle volwassen Limburgers inclusief mensen uit kansengroepen.

Vandaag de dag moet alles sneller en beter. Maar niet iedereen kan en wil mee. De hoge druk naar perfectie zet het mentaal welzijn van mensen, en eigenlijk de hele samenleving, onder stress.

Het kan anders. Kwetsbaar zijn mag. En zin geven aan je leven kan ook op andere manieren dan door mee te gaan in de mallemolen van consumeren en presteren. Daar willen we mensen over wakker schudden. Hoe? Door alternatieven te tonen, en het maatschappelijk debat over druk te voeren.

We maken van Limburg een lagedrukgebied. We laten mensen samen denken en ervaringen uitwisselen. We tonen wat er mis is en hoe het anders kan via gesprek, educatie, en kunst.

Wanneer en waar

Festivaldag 1: zaterdag 20 april 2024, Lutgart Beringen
Festivaldag 2: zaterdag 27 april 2024, DE MINDERE Sint Truiden
Festivaldag 3 en toonmoment: zaterdag 4 mei 2024, Bibliotheek Genk

Extra toonmoment: donderdag 16 mei 2024, Kunstennacht Hasselt

Gezocht: maatschappelijk geëngageerde kunstenaar

 • Je bent een kunstenaar van minstens 18 jaar in eerder welke discipline: beeldend, podium, literair, audiovisueel… alles kan.
 • Je ligt wakker van het probleem van prestatiedruk in de samenleving, hebt een hart voor mentaal welzijn, of je bent bereid om je nieuwsgierig en lerend op te stellen hierover.
 • Je werkt graag met mensen en kan dat op een verbindende manier.
 • Je kan je verplaatsen binnen Limburg.
 • We moedigen in het bijzonder jonge kunstenaars en kunstenaars die zelf op een of andere manier kwetsbaar zijn (wegens herkomst, beperking, fysieke of mentale gezondheid, sociale of financiële situatie…) om te kandideren.

Om artistiek manifest te maken en te tonen

 • Tijdens de drie festivaldagen van Limburg Lagedrukgebied laat je je inspireren. Je luistert en observeert en verwerkt al die inspiratie in een artistiek manifest, dat iets vertelt over het probleem van prestatiedruk in de samenleving, en mensen aan het denken zet of op een andere manier doet kijken.
 • Tijdens de drie festivaldagen betrek je het aanwezig publiek in je creatieve proces.
 • Op zaterdag 4 mei 2024 in Genk toon je het resultaat aan het aanwezige publiek.
 • Tijdens Kunstennacht, op donderdag 16 mei 2024, doe je dat nog eens in Hasselt.
 • Je vermeldt steeds Avansa Limburg wanneer je communiceert over het project.
 • Avansa Limburg is mede-eigenaar van het artistieke eindproduct en mag dit later, in samenspraak met de kunstenaar, voor haar werking gebruiken.

We bieden

 • Je krijgt een vergoeding van € 3.000 voor al je kosten. Dit is inclusief jouw werkuren, alle materialen die je gebruikt, productiekosten, je verplaatsingen, vervoer van het kunstwerk, medewerkers die je wil inzetten en vergoeden, …
 • Tijdens de drie festivaldagen en Kunstennacht krijg je eten en drinken.
 • Als dat nodig is, kan Avansa jou een (kleine) ruimte ter beschikking stellen in haar gebouw in centrum Hasselt gedurende de maand april 2024. Opgelet, deze ruimte is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.
 • Avansa begeleidt jou, als dat nodig is, inhoudelijk en in het participatief werken. Heb je leernoden of vragen over het thema, prestatiedruk en mentaal welzijn? Heb je steun nodig in contact leggen en verbindend werken? Onze vormingswerkers helpen je.
 • Exposure: Avansa Limburg bereikt on- en offline een publiek van ongeveer 15.000 Limburgers. Op de 3 festivaldagen van Limburg Lagedrukgebied willen we minstens 300 deelnemers bereiken. En we doen daarnaast om best om met het project de pers te halen (no promises).

Hoe stel je je kandidaat

Je mailt ten laatste 31 januari 2024 naar greet.poelmans@avansa-limburg.be:

 • Een CV of portfolio met overzicht van je artistiek werk.
 • Een projectvoorstel van maximum 2 pagina’s A4. Video mag ook (max. 5 minuten). Je maakt duidelijk wat je wil doen, en wat je motivatie is om deel te nemen aan deze open call.

Hoe kiezen we

Een jury beoordeelt alle projectvoorstellen en maakt daarna een keuze.
De juryleden zijn: Greet Poelmans (Avansa Limburg), Carina Lopez (ECRU), Stef Renard (Jester), Eva Helmer (LOGO Limburg).

Ten laatste 28 februari 2024 krijg je te horen of we met jou in zee gaan.

Vragen?

Stel ze aan Greet Poelmans, directeur Avansa Limburg:
greet.poelmans@avansa-limburg.be, 011 560 191.

avansa-limburg.be