Culture Moves Europe: oproepen en startevenement rond mobiliteit van kunstenaars en cultuurwerkers

Call
Creative Europe

Culture Moves Europe is de naam het nieuwe mobiliteitsinitiatief, gefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie, dat wordt geleid door het Goethe-Institut.

Culture Moves Europe is gegroeid uit het succesvolle proefproject i-Portunus. Het ondersteunt de mobiliteit van kunstenaars en cultuurwerkers uit alle landen die deelnemen aan Creative Europe. De actie loopt tot juli 2025.

Via een vraagafhankelijke mobiliteitsregeling en flexibele aanvraagprocedure erkent Culture Moves Europe de uitdagingen en noden van creatieve sectoren. De regeling omvat 2 acties:

  • individuele mobiliteit voor kunstenaars en cultuurwerkers die 7 tot 30 dagen reizen of groepen van max 5 personen die max. 21 dagen reizen
  • korte termijn, lange termijn of verlengd verblijf voor gastorganisaties.

Voor individuele mobiliteit worden jaarlijks, tussen de herfst en de lente, oproepen opengesteld voor alle sectoren tegelijk. Wat ‘Verblijf’ betreft, worden twee oproepen per sector opengesteld gedurende de looptijd van de regeling (juli 2025).

De oproepen zijn gericht aan kunstenaars en cultuurwerkers uit alle sectoren die deelnemen aan Creative Europe, met uitzondering van de audiovisuele sector. Meer bepaald gaat het om: muziek, architectuur, cultureel erfgoed, design (incluis modeontwerp), literaire vertaling, beeldende kunsten en podiumkunsten.

Het hybride startevenement vindt plaats op 10 oktober 2022, van 16u00 tot 18u00 in aanwezigheid van Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken.

Praktische informatie volgt spoedig en zal ook via onze nieuwsbrief worden gedeeld.