Creëer een digitaal lichtkunstwerk op het nieuwe podiumkunstengebouw van Leuven

Call
Stad Leuven

Wat?

Het nieuwe podiumkunstengebouw van Leuven wordt ontworpen door een ontwerpteam rond het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates architects. Het samenwerkingsverband bestaat onder meer ook uit het architectenbureau eld en het internationaal gereputeerde theater- en akoestiekbureau Charcoalblue. De oplevering van het gebouw staat gepland in 2028.

Boven op het dak(terras) van dit nieuwe gebouw is ruimte voor een dynamisch digitaal lichtkunstwerk, met een open source canvas. Dit lichtkunstwerk maakt integraal deel uit van het gebouw: de architecten voorzien in het ontwerp een stalen hoofddraagstructuur die de
randvoorwaarden voor het kunstwerk schept.

Stad Leuven wil met dit kunstwerk de ambities van deze plek onderstrepen. Het kunstwerk heeft en geeft zichtbaarheid, gaat een sterke relatie aan met het gebouw, de site en haar bezoekers. Dit kunstwerk onderstreept de ambities van een open huis en de werking rond digitale kunsten én maakt integraal deel uit van het gebouwontwerp. Het draagt bij aan de sterke identiteit van de plek en geeft het gebouw een eigentijdse uitstraling.

Op basis van het gekozen ontwerpvoorstel moeten verdere afspraken gemaakt worden wat betreft de plaatsing en integratie, het al dan niet aanvragen van bijkomende vergunningen en de coördinatie op de werf. De finaal geselecteerde kunstenaar zal instaan voor het ontwerp en de productie van het kunstwerk. De plaatsing wordt uitgevoerd in nauw overleg met bouwteam en via de hoofdaannemer van het podiumkunstengebouw.

We kiezen voor een hybride kunstwerk met een ‘default’ programmering als artistiek basis canvas voor dagdagelijks gebruik én een ‘open source’ component als dynamische installatie voor bijzondere momenten.

Het moet duidelijk zijn dat deze opdracht gaat over het creëren van een kunstwerk, eerder dan het ontwerpen van een technisch canvas. Het lichtkunstwerk mag echter geen “one-off” kunstwerk zijn. Het mag niet enkel een standaard digitaal platform zijn waarop een aantal visuals geprojecteerd kunnen worden. Het kunstwerk is dynamisch, innovatief en maakt een sterke koppeling met de context. Daarom wensen we het canvas occasioneel te laten inspelen op grotere kunstprojecten binnen de stad, en in zekere zin dus ‘open source’ inzetten:

  • In deze toestand kan bijvoorbeeld door een artist-in-residence of een andere gebruiker een specifieke artistieke link gelegd worden met een bepaald thema of evenement;
  • Het is nooit de bedoeling om door middel van dit canvas reclame te publiceren. Het canvas dient altijd als een artistiek instrument te worden ingezet. Het is aan de geselecteerde kunstenaar om te bepalen op welke manier het basis canvas getransformeerd kan worden door andere gebruikers. Er dient een zekere continuïteit in de projecties gewaarborgd te blijven terwijl er voldoende artistieke interventies door andere gebruikers mogelijk moeten zijn;
  • Bijzondere invullingen van het canvas worden gedurende de loop van het jaar zorgvuldig ingepland om de basistoestand voldoende tot uitdrukking te laten komen en het effect van elke unieke interventie niet te ondermijnen.

Deelnemen en meer informatie

Bekijk alle info en voorwaarden.