5 kunstenaars die een werk willen maken voor het parcours van het Dieric Bouts Festival

Call
Curating the Young

Dit najaar zal Curating The Young de stad Leuven ondersteunen tijdens het New Horizons | Dieric Bouts Festival.Out & aBouts is onderdeel van Fringe, een eigenzinnig programma binnen het festival met spannend werk van nieuwe makers en kunstenaars. Jij kan hier deel van uitmaken! 

Ter invulling van het Dieric Bouts Festival zal Curating The Young samen met de Erfgoedappeen korte wandeling rond de Vaart cureren met 5 artistieke stops. Hiervoor zijn we dus op zoek naar 5 kunstenaars die rond een van de vijf karakteristieken van Bouts willen werken, dit zijn: perspectief, landschappen, dagelijkse elementen, emotieloosheid en exotisme. Door het gebruik van de Erfgoedapp zal het kunstwerk de kans krijgen om tot leven te komen, of kan er een digitale toevoeging voor worden gemaakt.

Ondanks dat Bouts enkel uitblonk in het schilderen, zijn alle kunstvormen welkom. Let wel dat deze hoogstwaarschijnlijk gedigitaliseerd worden of een digitale toevoeging krijgen, en dat deze liefst weersbestendig zijn. Al is er ook een mogelijkheid om te werken met ramen en vitrines rond de Vaartkom.

Concreet

Curating the Young is op zoek naar vijf kunstenaars die in oktober een werk willen maken voor ons parcours van het Dieric Bouts Festival, dat start op 16 november. Hoe lang de werken er zullen staan is nog onduidelijk, maar ze moeten wel weersbestendig zijn om de wintermaanden te overleven. 

In een ideale wereld spitst elke kunstenaar zich toe op een van de karakteristieken die te vinden zijn in Bouts schilderijen: perspectief, landschappen, dagelijkse elementen, emotieloosheid en exotisme. Een verduidelijking voor deze karakteristieken kan je vinden in deze powerpoint.

Er zullen 5 werken verspreid staan rond de Vaartkom. Het publiek kan via de Erfgoedapp het parcours volgen en de werken ontdekken. Deze app staat talloze mogelijkheden toe: een geluidsfragment bij het werk, een toevoeging, een bewegend aspect… De Erfgoedapp biedt ook de kans om 3D scans van je kunstwerk toe te voegen of te spelen met augmented reality. Als kunstenaar moet je er dus mee akkoord gaan dat er een digitale kopie gemaakt zal worden van jouw kunstwerk, want zo kan het tot leven komen. 

Krijg je spontaan al een idee om de Erfgoedapp te gebruiken voor jouw kunstwerk? Fijn! Neem het dan zeker mee in je voorstel. Check hier de online handleiding van de Erfgoedapp en enkele handige tutorials. Zo kan je er meteen mee aan de slag. Nog geen inspiratie? Geen probleem, dan werken wij samen iets uit. 

Wie ben jij?

 • Een jonge kunstenaar tussen de 21 en 30 jaar oud
 • Je bent op zoek naar een uniek podium om je talent te laten zien
 • Alle vormen van kunst zijn welkom (maar houdt er rekening mee dat het gedigitaliseerd moet kunnen worden)
 • Je kan een werk leveren dat weersbestendig is en inspeelt op een van de karakteristieken van Bouts

Wat geven wij jou?

 • De unieke kans om een out-of-the-box kunstproject uit te werken op een locatie. Laat je fantasie de vrije loop, wij staan open voor alle ideeën!
 • Jouw werk zal tot minstens 9 december te bezichtigen zijn, met de mogelijkheid tot verlenging
 • Je werkt samen met een creatief team van jonge curatoren met een passie voor kunst en vooral veel GOESTING. We ondersteunen je doorheen het hele traject: operationeel, communicatief, scenografisch…
 • Een vergoeding van 300 euro, met een aanvullend productiebudget van 100 euro. Breng zeker je onkosten al in kaart bij je voorstel.

Interesse?

Zot idee gekregen? Of loop je al langer met een project in je hoofd en zie je nu de kans om het uit te werken? Stuur ons een video of schrijf je voorstel neer. Stel je kandidaat en stuur ten laatste 1 oktober een mail naar paulien@bamm.be met: 

 • een korte bio over jezelf
 • je geboortedatum
 • je portfolio, foto’s, video’s of een link naar jouw insta-profiel. Zo kunnen we zien wat je artistieke praktijk inhoudt.
 • Een voorstel voor een kunstwerk gelinkt met een artistieke karakteristiek van Dieric Bouts (inclusief kostenraming)

Er zullen 5 projecten geselecteerd worden. We brengen je op de hoogte van deze beslissing voor 6 oktober.

Je krijgt na de selectie nog de tijd tot 19 oktober om je conceptvoorstel inhoudelijk verder uit te werken. 

Nog vragen over de open call? 

Mail naar paulien@bamm.be of contacteer ons via Facebook of Instagram. 

curatingtheyoung.be